У Коростенському районі в селі Стугівщина на свято Меланки приготували кутю з єдиного інгредієнту – ячменю. Родзинка страви – пісні та щедрівки.
«Перший житомирський» побачив на власні очі обряд приготування куті та дізнався про старинний рецепт страви від учасниці Стугівського фольклорного гурту «Берегиня» Наталії Пилипчук.
«Цей рецепт передається по материнській лінії. Тому ми традиційно 13 січня збираємося разом і варимо кутю. Весь цей процес відбувається у спеціальній облаштованій хаті. Основним інгредієнтом для варіння цієї страви слугує ячмінь», – пояснює жінка.
Про процес
- Беремо мірочку ячменю, засипаємо в ступу (посудина для подрібнення продуктів – авт.) і товчемо, аж поки не обіб’ється верхня шкаралупа, і не стане гладенькою;
- Висипаємо на решето і промиваємо водою;
- Готову перловку заливаємо водою на кілька годин;
- Опісля водичку зливаємо і заливаємо кашу чистою водою;
- Ставимо горщик з кутею до жару в піч, поклавши до неї дрібку солі;
- Обгортаємо жаром годину;
- Через годину витягуємо з печі й урочисто – в чистій хустині та чистому фартусі, ставимо в кубельце з сіна. Подаємо на стіл з олійкою чи медом. Також можна додати цукор.
Тільки після 80-років вже почали готувати більш сучасну кутю з горіхами, маком і родзинками.
Нагадаємо, скільки житомирянам коштуватиме Олів’є до новорічного столу: ціни.