Home Події Одна з найстарших церков Житомирщини святкує 115 річницю

Одна з найстарших церков Житомирщини святкує 115 річницю

136

Чуднівська церква Різдва Пресвятої Богородиці, що є однією з найстаровинніших у районі та області, цими днями святкує своє 115-річчя. За однією із версій,  Чуднівський   Різдво-Богородичний  храм був збудований ще за часів козацької доби. За словами його нинішнього настоятеля, протоієрея Вадима Шапрана, котрий ретельно досліджує історію церков району, на одному із дзвонів Горецького  монастиря, що у  Ярославській області, було виявлено цікавий надпис.

«За дозволу пана Богдана Хмельницького, гетьмана війська запорізького та за старання братства  храму Різдва Пресвятої Богородиці нового міста Чуднова, року 1649, місяця липня, числа 21. Андрій Савичев – майстер дзвонарів. Це перша згадка про існування в Чуднові даного храму».

Однак,  перші документальні  відомості  про храм датовані 1772 роком, де вказано, що  коштом чуднівчан була збудована дерев’яна церква з трьома куполами. А 115 років тому спорудили новий, кам’яний, храм, який існує в Чуднові до теперішніх днів.

Як і всі церковні споруди на Україні, храм переживав різні часи. У 1935 році церкву перетворили на зерносховище, зруйнувавши дзвіницю та скинули додолу хрести і церковні дзвони. У роки війни храм знову відкрили для молитви.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here