Home Події В центрі Житомира може з’явитися меморіал ”Небесній сотні”, на який потрібно 300...

В центрі Житомира може з\’явитися меморіал \”Небесній сотні\”, на який потрібно 300 тис. ФОТО

162

В Житомирі 15 жовтня під час презентаці фонду «Пам’ятники Житомирщини» розповіли про досі нереалізовані проекти пам’ятників «Небесній сотні», С.Ріхтеру, О.Ольжичу та І.Огієнку.

Відзначимо, що ініціаторами створення такого фонду стали народний художник України Фещенко В.І. та член Національної спілки архітекторів України Головатенко В.В. Ідею підтримали в управлінні містобудування та архітектури Житомира та спілці архітекторів Житомирщини.

Зокрема, присутня на заході начальник управління Євгенія Черкасова розповіла, що в місті вже по кілька років ніяк не можуть перейти до виготовлення й встановлення чотирьох пам’ятників. При цьому, попередньо були проведені конкурси, визначені переможці, обговорені ідеї та місця встановлення, але далі розмов справа не пішла.
Памятник Огієнку пропонують встановити біля Михайлівського собору, Ріхтеру – біля оглядового майданчика на Старому Бульварі, Ольжичу – на перехресті біля однойменної вулиці, а от меморіальній композиції «Небесної сотні» знайшли місце у центрі міста – на майдані Корольова.

Наразі представлено три роботи, одну з яких і мають втілити на стіні приміщення ОДА. Свої варіанти пам’ятного знаку «Героям Небесної сотні» представили В.Головатенко, С. Носок, П.Богомаз. На безпосереднє виконання меморіалу потрібно близько 300 тисяч. Ці кошти у Фонді сподіваються зібрати разом із громадою міста й меценатами.
Кажуть, що розглядали варіант, аби до проекту фінансово долучилися різні політичні сили, адже під час виборчої кампанії всеодно витрачають на паперову агітацію куди більше коштів.

Також у Фонді запевняють, що готові працювати фахово і відповідально, аби зробити все якомога краще і пам’ятники мали культурну цінність і для наступних поколінь. Поки ж жаліються, що у владних кабінетах сидять люди, які взагалі не зацікавлені у цьому і ніхто не бажає ні за що відповідати. Саме тому ідею з пам’ятником славетному земляку Огієнку обговорюють ще з 2000-х років, а пам’ятник Ольжичу так і не спромоглися встановити за 8-9 років.

Аби подібна доля не спіткала і «Небесну сотню», засновники Фонду запрошують усіж бажаючих до співпраці і готові розглянути будь-які види допомоги. Поки на їх рахунок надійшло півтори тисячі гривень і ці кошти використали на виготовлення флаєрів з інформацією про чотири памятники. Варто відзначити, що ці гроші надав банк, де Фонд відкрив рахунок, оскільки це була із основних умов – банк має брати участь і підтримувати проекти «Пам’ятників Житомирщини».

Юлія ДЕМУСЬ

 

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here