Home Події Житомирський тату-майстер розповіла про секрети своєї професії і популярні татуювання. ФОТО

Житомирський тату-майстер розповіла про секрети своєї професії і популярні татуювання. ФОТО

677

Житомирянка Ірина Булатова вже близько двох років працює тату-майстром і за цей час не лише встигла зробити близько тисячі татуювань різної складності, але й власне ім’я.

Нині її добре знають як Iris Tattoo, а клієнти їдуть з різних міст України та навіть з-за кордону – Росії, Італії, Німеччини, Данії.

Ірина за спеціальністю художник-дизайнер, але свого часу їй набридло малювання олівцем на папері і вона зацікавилася татуюванням.

Після закінчення столичної тату-студії «Планета тату» отримала диплом, завірений Міжнародною асоціацією пірсингу й тату, зібрала гроші на обладнання і почала створювати найрізноманітніші малюнки на тілах.

Своє перше тату зробила сама собі, і тепер точно знає, що відчуває клієнт в момент нанесення татуювання.

Щоправда, у практиці Ірина вже бачила різні реакції на цю процедуру: дехто усміхається, комусь боляче, а хтось просто засинає. На виїзді майже ніколи не працює, оскільки необхідно брати з собою багато обладнання, а це викликає певні незручності.


Дівчина не може виділити із своїх робіт якесь особливе татуювання і вважає, що кожен малюнок по-своєму красивий та несе певний сенс для його власника, іноді навіть незрозумілий для оточуючих.

"У Житомирі проблематично забезпечити себе усім необхідним для тату-майстра, тому що в місті нема спеціалізованих магазинів. Я замовляю витратний матеріал через перевірені інтернет-магазини або через знайомих колег, – розповідає Ірина. –  У мене є заводські та зробленні на замовлення машини для татуювання. Фарби використовую американських виробників. Інше обладнання – провідних світових фірм. Всі витратні матеріали в одноразових стерильних упаковках. Звичайно, це коштує чимало грошей, тому й ціна татуювання частково залежить від цих факторів".

Будь-яке тату, за словами Iris Tattoo, починається з ескізу. Його підбирають разом з клієнтом. Проте, замовники не завжди знають нюанси, тому дуже часто майстру доводиться радити, де краще розташувати малюнок, на яких ділянках тіла краще не робити татуювання взагалі і якого саме розміру має бути обране тату.


Дуже часто Ірина малює свої ескізи, за якими і робить тату. Бувають випадки, коли клієнти просять повторити малюнок, який майстер виконувала раніше.

В таких випадках дівчина намагається змінити ескіз так, щоб був схожий на оригінал і в той же час виглядав по-іншому.

Іноді просять зробити татуювання, як у знаменитостей, кіноакторів, футболістів, музикантів. Часто Ірина робить тату у стилі «фріхенд», коли малюнок наноситься одразу на шкіру без ескізу. Неодноразово доводилося перекривати старі невдалі татуювання новими або виправляти недоліки попередніх шляхом певної корекції малюнка.

Варто зважати також, що є цілий ряд медичних протипоказань, на які треба звернути увагу, коли до тату-майстра звертаються з проханням зробити татуювання. Особливо це стосується  людей з проблемною шкірою і тих, кому за родом діяльності, забороняється мати тату на відкритих ділянках тіла.

Однак, головне протипоказання, на думку Ірини, –  це незрілий підхід до татуювання, адже малюнок на тілі – це на все життя. 


"Дуже часто татуювання роблять люди, схильні до творчості. Саме ці люди шукають різні шляхи самовираження, – продовжує дівчина. –  Серед моїх клієнтів дуже багато музикантів і людей творчих професій. Були й майстри спорту, бармени, байкери, бізнесмени, викладачі. Загалом, це молоді люди. Дівчата більше люблять різноманітні написи і дрібниці, а хлопці – об’ємні татуювання.

Думаю, завжди будуть популярні тату в стилі «олдскул». Одне тату можна зробити за 5 хвилин, а буває процедура триває п’ять сеансів по 5 годин.

Тату наносила практично на всі частини тіла, а дівчата навіть татуювали інтимні місця. Дещо частіше клієнти хочуть зробити тату на руках, але загалом популярне для цього місце визначити важко. Зробивши одне татуювання  мої клієнти дуже часто роблять друге, а де друге –  там і третє. Звісно, мене радує, що татуювання стає популярним видом мистецтва і виходить за рамки совкового розуміння «наколки».


Робота займає весь час Ірини і жоден день не проходить без татуювання. Паралельно  вона встигає відвідувати різні спеціалізовані конференції та фестивалі, набиратись досвіду від відомих тату-майстрів.

Зароблені гроші витрачає не лише на покращення та розвиток своїх вмінь, але й на купівлю нового обладнання, яке спрощує в певній мірі роботу.

Хоча, лише обладнання і хороших вчителів у цій справі недостатньо, перш за все необхідно мати талант, розуміти клієнта і радувати його бездоганно виконаним замовленням.

Юлія ДЕМУСЬ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here