Home Політика АПАРАТ РАДИ ВІДМОВИВСЯ ВИДАТИ ДЕКЛАРАЦІЇ ДЕПУТАТІВ

АПАРАТ РАДИ ВІДМОВИВСЯ ВИДАТИ ДЕКЛАРАЦІЇ ДЕПУТАТІВ

172

Апарат Верховної Ради відмовив Мустафі Найєму в отриманні декларацій народних депутатів.

Про це йдеться у відповіді апарату ВР на запит журналіста.

"Хоча стаття 6 закону України про доступ до публічної інформації і визначає, що до інформації з обмеженим доступом не належать "декларації про доходи" народних депутатів та членів їхніх сімей, проте ці документи містять персональні дані членів сім’ї та іншу інформацію, яку законом віднесено до інформації з обмеженим доступом", – йдеться у відповіді.

"При цьому зазначений закон одночасно покладає на розпорядника інформації обовязок вживати заходів щодо унеможливлення несанкціонованого доступу до інформації про особу інших осіб", – зазначили в апараті парламенту.

13 травня журналіст Мустафа Найєм також надіслав запит до Апарату Верховної Ради України щодо надання копій декларацій про доходи Народних депутатів України.

19 травня Мустафа Найєм отримав відповідь керівника апарату парламенту В.Зайчука, що "задоволення цього запиту потребує надання великого обсягу інформації та його аналізу, а тому строк його розгляду продовжено до 20 днів".

Журналістський рух "Стоп цензурі" вважає рішення апарату парламенту та народних депутатів не оприлюднювати декларації про доходи "неповагою до принципів прозорості та підзвітності влади суспільству".

На їх думку, таке рішення прямо суперечить Закону "Про доступ до публічної інформації", що був схвалений народними депутатами.

"Ми нагадуємо членам парламенту, що вони обираються українським народом і утримуються коштом платників податків. Відтак, їхні прибутки та статки є предметом суспільного інтересу. Люди мають право знати інформацію про майновий стан своїх представників, яких вони обирають представляти власні інтереси", – йдеться в заяві.

"Відмову надати декларації про прибутки ми можемо трактували лише як незаконну спробу приховати від суспільства важливу інформацію. Ця ситуація яскраво демонструє реальне ставлення представників влади до інтересів українського суспільства", – наголосили у "Стоп цензурі".

Українська правда

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here