Home Політика Є три чинники, які можуть звести судову реформу нанівець: законодавчий, інституційний та...

Є три чинники, які можуть звести судову реформу нанівець: законодавчий, інституційний та людський – депутатка облради Алла Мусевич

879

Адвокат та депутат фракції «Пропозиція» у Житомирській обласній раді Алла Мусевич прокоментувала питання судової реформи, яку в День працівників суду обговорювали у ПРОпозиціонери клубі.

На переконання пропозиціонерки, судова влада в Україні є незалежною тільки на папері. Насправді кожен Президент намагається залишати за собою вплив. Це відбувається через право законодавчої ініціативи та призначення суддів. Хоча про реформу багато говорять, вона поки не дала очікуваних результатів.

Зараз, за словами депутатки, суди стикаються з низкою проблем: починаючи від фінансового забезпечення, закінчуючи найсерйознішою – незаповненістю вакансій суддів та, як наслідок, перевантаженість судів. При тому, що охочі зайняти вакантні посади є і вони навіть пройшли конкурс, призначення не відбуваються. Адже Вища рада правосуддя може зупинити роботу, а Вища кваліфікаційна комісія суддів України досі не працює.

«Є гарні ініціативи, як, наприклад, конкурс на призначення суддів Верховного суду, який відбувався дуже прозоро в прямому ефірі. Чи система електронного суду. Але тут ми стикаємось з проблемами, оскільки окрім електронних документів, маємо дублювати заяви в паперовому вигляді, а взяти участь у судовому засіданні не завжди можна через проблеми з Інтернетом, а іноді навіть і з електропостачанням», –констатувала депутат обласної ради від «Пропозиції».

Алла Мусевич також відзначила вплив на судову систему зі сторони обвинувачення. Йдеться, зокрема, про висловлювання Генерального прокурора України про те, що суди ухвалюють забагато виправдувальних вироків. В той же час є випадки, коли суди прямо підтримують обвинувачення, але їхні рішення потім скасовуються судами вищого рівня.

«Влада ставить амбітні плани щодо судової реформи, проте є 3 чинники, які можуть звести її нанівець: законодавчий, інституційний та людський. У нас вони зараз працюють в сукупності проти успішної реформи», – розповіла пропозиціонерка.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here