Попри дощі та активний грибний сезон, отруєнь на Житомирщині поки не зафіксовано. Водночас фахівці застерігають — дикорослі гриби можуть бути небезпечними для життя.
У Житомирській області триває сезон «тихого полювання». Через вологу погоду активізувався збір грибів. Станом на початок серпня випадків отруєння грибами в регіоні не зареєстровано, однак фахівці Держпродспоживслужби нагадують: гриби — це продукт підвищеного ризику.
Чим небезпечні дикі гриби
Гриби містять хітин — важко перетравлювану речовину, а також білки, жири, мінерали. Навіть їстівні гриби можуть бути небезпечними:
- при неправильній обробці;
- при збиранні у забруднених місцях (поглинають важкі метали);
- при вживанні людьми з ослабленим організмом.
Отруєння грибами вражає печінку, нирки, серце, нервову систему. Найбільш небезпечні — бліда поганка, мухомори, несправжні опеньки.
Хто не повинен вживати гриби взагалі
Навіть безпечні гриби не рекомендують вживати:
- дітям до 12 років;
- вагітним і годуючим жінкам;
- людям літнього віку.
Поради, як уникнути отруєння грибами
- Не купуйте гриби на стихійних ринках.
- Збирайте лише добре знайомі види.
- Уникайте молодих і перезрілих грибів.
- Не збирайте гриби біля доріг, підприємств, звалищ.
- Не куштуйте сирі гриби.
- Готуйте гриби в першу добу після збору.
- Варіть їх тричі по 30 хв. у новій підсоленій воді.
- Зберігайте готову страву не довше 24 годин.
Симптоми отруєння грибами
- нудота, блювота
- біль у животі
- діарея, запаморочення
- судоми, галюцинації
- зниження пульсу, утруднене дихання
- холодні руки й ноги
Симптоми можуть зʼявитися як через 30 хвилин, так і через кілька днів.
Перша допомога: що робити при отруєнні
- викличте «швидку» — 103
- промийте шлунок водою
- пийте багато рідини (вода або підсолена вода)
- прийміть сорбенти (активоване вугілля, ентеросгель)
- зберігайте залишки грибів або страв — для лабораторного аналізу
Заборонено: алкоголь, молочні продукти, самолікування.