Аромати свіжої румʼяної випічки на дріжджах — це справжня кулінарна магія, що знайома кожному з дитинства. Булочки, рогалики, пиріжки та хліб — у мами з бабусею виходили всі шедеври, навіть без професійної пекарської освіти.
Сьогодні, серед надзвичайного асортименту випічки, яку запропоновано до вибору в кондитерських, пекарнях, кавʼярнях та магазинах, можна розгубитися. Вона ідеальна та смачна, ароматна й дуже естетична. Як створити подібні шедеври вдома і не боятися без досвіду працювати з тістом на дріжджах? Маємо для тебе важливі рекомендації, що допоможуть отримувати ідеальний результат.
Ключові моменти у роботі з дріжджами
Приготування дріжджового тіста — доволі простий процес, якщо знати всі тонкощі його поведінки. Що любить, чого боїться і якою має бути ця консистенція? Не секрет, що солодка випічка з дріжджового тіста вимагає уваги й терпіння, як мала дитина. Якщо знайдеш індивідуальний підхід до неї — кожен виріб буде бездоганним. Тобі допоможуть в цьому наші поради:
- Правильно підбирай дріжджі, адже вони — душа тіста. Сухі активні — потребують активації в теплій воді з цукром або в молоці. Пресовані свіжі — діють швидше, але мають короткий термін зберігання. Завжди перевіряй термін придатності, адже зі старими дріжджами тісто не підніметься.
- Тепло — найкращий друг дріжджів. Воно має бути всюди: у молоці, у мисці, на кухні, у твоїх руках. Ідеальна температура в кімнаті для приготування — 25–30°C.
- Баланс інгредієнтів. Найчастіше ти можеш поєднувати дріжджі з цукром та сіллю, проте, будь обачною з кількістю сухих інгредієнтів та чітко дотримуйся рецептури. Цукор краще змішуй з рідиною та дріжджами, а сіль — з борошном, і тільки потім додавай до дріжджів.
- Чим довше вимішуєш тісто — тим краще. Тісто любить теплі руки, але й міксером його також можна замішувати. Мінімум цей процес повинен займати 10–15 хвилин. Слідкуй за еластичністю та мʼякістю
- Подвійний підйом. Дріжджове тісто має піднятися двічі, тому не квап його.
- Час — теж інгредієнт. Його має бути не багато, і не мало — а вдосталь. Завжди давай тісту час: відпочити після замішування, піднятися, звикнути до нової форми готового виробу та випікатися.
На прикладі дуже простої страви — оладок, спробуємо показати тобі як працюють дріжджі в рецептурі. Готуймо разом!
Ніжні бананові оладки з йогуртовим соусом
Дріжджі у цьому рецепті роблять оладки не просто виробом з муки й цукру, а пухким десертом!
Тобі знадобиться:
- 160 г борошна;
- 10 г пресованих «Львівських дріжджів»;
- 1 яйце;
- 180 мл кефіру;
- 30 мл олії;
- 50 г цукру;
- 5 г ванільного цукру;
- ⅓ ч. л. молі;
- 2 шт. банани.
Для соусу:
- 150 мл йогурту;
- 2 шт. банани;
- 100 мл вершків 30% жирності;
- 150 г волоських горіхів;
- 1 ст. л. рідкого меду;
- 1 ст. л. цукру.
Дріжджі розчини в кефірі, який має бути кімнатної температури. Додай цукор, ванільний цукор, частину борошна і яйце. Добре перемішай, додай сіль, олію і решту борошна. Має утворитися густа консистенція. Накрий тісто і постав його у тепле місце бродити на 30 хвилин. Після чого додай банани кубиками, перемішай готове тісто і випікай оладки.

Для соусу подрібни горіхи та полий їх медом. Окремо збий блендером йогуртово-вершкову масу й банан. Перед подачею не забудь прикрасити. Смачного!