Аромати свіжої румʼяної випічки на дріжджах — це справжня кулінарна магія, що знайома кожному з дитинства. Булочки, рогалики, пиріжки та хліб — у мами з бабусею виходили всі шедеври, навіть без професійної пекарської освіти.

Сьогодні, серед надзвичайного асортименту випічки, яку запропоновано до вибору в кондитерських, пекарнях, кавʼярнях та магазинах, можна розгубитися. Вона ідеальна та смачна, ароматна й дуже естетична. Як створити подібні шедеври вдома і не боятися без досвіду працювати з тістом на дріжджах? Маємо для тебе важливі рекомендації, що допоможуть отримувати ідеальний результат.

Ключові моменти у роботі з дріжджами

Приготування дріжджового тіста — доволі простий процес, якщо знати всі тонкощі його поведінки. Що любить, чого боїться і якою має бути ця консистенція? Не секрет, що солодка випічка з дріжджового тіста вимагає уваги й терпіння, як мала дитина. Якщо знайдеш індивідуальний підхід до неї — кожен виріб буде бездоганним. Тобі допоможуть в цьому наші поради:

  1. Правильно підбирай дріжджі, адже вони — душа тіста. Сухі активні — потребують активації в теплій воді з цукром або в молоці. Пресовані свіжі — діють швидше, але мають короткий термін зберігання. Завжди перевіряй термін придатності, адже зі старими дріжджами тісто не підніметься.
  2. Тепло — найкращий друг дріжджів. Воно має бути всюди: у молоці, у мисці, на кухні, у твоїх руках. Ідеальна температура в кімнаті для приготування — 25–30°C.
  3. Баланс інгредієнтів. Найчастіше ти можеш поєднувати дріжджі з цукром та сіллю, проте, будь обачною з кількістю сухих інгредієнтів та чітко дотримуйся рецептури. Цукор краще змішуй з рідиною та дріжджами, а сіль — з борошном, і тільки потім додавай до дріжджів.
  4. Чим довше вимішуєш тісто — тим краще. Тісто любить теплі руки, але й міксером його також можна замішувати. Мінімум цей процес повинен займати 10–15 хвилин. Слідкуй за еластичністю та мʼякістю
  5. Подвійний підйом. Дріжджове тісто має піднятися двічі, тому не квап його.
  6. Час — теж інгредієнт. Його має бути не багато, і не мало — а вдосталь. Завжди давай тісту час: відпочити після замішування, піднятися, звикнути до нової форми готового виробу та випікатися.

На прикладі дуже простої страви — оладок, спробуємо показати тобі як працюють дріжджі в рецептурі. Готуймо разом!

Ніжні бананові оладки з йогуртовим соусом

Дріжджі у цьому рецепті роблять оладки не просто виробом з муки й цукру, а пухким десертом!

Тобі знадобиться:

  • 160 г борошна;
  • 10 г пресованих «Львівських дріжджів»;
  • 1 яйце;
  • 180 мл кефіру;
  • 30 мл олії;
  • 50 г цукру;
  • 5 г ванільного цукру;
  • ⅓ ч. л. молі;
  • 2 шт. банани.

Для соусу:

  • 150 мл йогурту;
  • 2 шт. банани;
  • 100 мл вершків 30% жирності;
  • 150 г волоських горіхів;
  • 1 ст. л. рідкого меду;
  • 1 ст. л. цукру.

Дріжджі розчини в кефірі, який має бути кімнатної температури. Додай цукор, ванільний цукор, частину борошна і яйце. Добре перемішай, додай сіль, олію і решту борошна. Має утворитися густа консистенція. Накрий тісто і постав його у тепле місце бродити на 30 хвилин. Після чого додай банани кубиками, перемішай готове тісто і випікай оладки.

Для соусу подрібни горіхи та полий їх медом. Окремо збий блендером йогуртово-вершкову масу й банан. Перед подачею не забудь прикрасити. Смачного!