У країнах Балтії шпроти готують уже декілька століть. Спочатку цей продукт був дорогим і дефіцитним, оскільки для приготування консерви використовували лише свіжі балтійські шпроти з сімейства оселедцевих, виловлені в зимовий сезон. Рибу чистили й коптили на димі тлійної тирси вільхи, завдяки чому вона набувала характерного золотистого кольору. Потім її сортували, укладали в банки, солили та заливали олією, а далі витримували 30 днів, періодично перевертаючи для рівномірного просочення олією. У 1995 році Латвія отримала патент на виготовлення класичних ризьких шпротів. Сучасні технології практично ідентичні з багатовіковим процесом приготування, за винятком того, що сьогодні для створення консервів використовують не тільки балтійську кільку, але й іншу дрібну рибу — тюльку, мойву, салаку, анчоуси, сардини. На етикетці якісних консервів обов’язково вказують вид риби. Наскільки корисні шпроти та як часто їх можна вживати? Розповідаємо у статті.
Склад якісних шпротів
Ці рибні консерви містять білок, що легко засвоюється, поліненасичені жирні кислоти омега-3, вітаміни D, A, E, групи В, кальцій, залізо, кальцій, йод, фосфор, магній, фтор, мідь. За умови помірного споживання ці консерви допомагають запобігати розвитку остеопорозу, знижують рівень «поганого» холестерину, покращують стан шкіри, волосся та нігтів. Також завдяки високому вмісту вітамінів і мінералів шпроти покращують обмін речовин в організмі, нормалізують роботу нервової системи, зміцнюють судини, перешкоджають розвитку захворювань щитоподібної та підшлункової залоз. Кальцій і фосфор зміцнюють зуби та кістки. А вітамін Е та омега-3 — це потужні антиоксиданти, які захищають клітини від вільних радикалів, знижують ймовірність розвитку запальних процесів і слугують для профілактики низки серйозних захворювань, зокрема діабету.
Кому не можна їсти шпроти
Через етап копчення під час виробництва, а також через високий вміст рослинної олії та солі шпроти не слід їсти людям з гіпертонією, захворюваннями шлунково-кишкового тракту, проблемами із серцем та судинами. Також ці консерви протипоказані людям з алергією на рибу та морепродукти. А ще їх краще не їсти вагітним жінкам та дітям до 7 років. З обережністю шпроти треба вживати тим, хто страждає на ожиріння та проблеми з обміном речовин, оскільки в 100 грамах продукту дуже високий вміст жирів, а поживна цінність становить 356 калорій. Найкращими вважаються шпроти, виготовлені в країнах Балтії — Латвії та Литві. Деякі покупці воліють купувати рибні консерви лише у скляних банках, вибираючи їх в маркеті корисних штук Maudau, що дозволяє візуально оцінити якість продукту. Але гарні шпроти можна купувати й у металевих банках — вони практично нічим не поступаються аналогам у склі.