58 грн за куб: Водоканал пояснив, чому хочуть підняти тарифи на воду. ВІДЕО

1034

У Житомирі з 1 червня тарифи на воду можуть зрости на 56%. Вартість 1 кубометра води таким чином становитиме 58,6 грн. Значна частина у складовій тарифу і одна з причин його підняття – кредит Світового банку.

31 травня заплановане засідання комісії НКРЕКП.

Перший житомирський запитав у директора КП «Житомирводоканал» Романа Ілика причини зростання тарифів.

Які причини підвищення тарифів на водопостачанння та водовідведення у Житомирі?

“У підвищенні тарифів на водопостачання та водовідведення немає нічого нового. По всій країні це питання розглядалося ще в грудні 2022 року, коли національний регулятор планував встановити тарифи на 2023 рік. Тоді було прийнято таке рішення, що в країні передує опалювальний сезон, і якби питання підвищення тарифів потрібно було відкласти. На даний момент національний регулятор повернувся до цього питання, оскільки комунальні підприємства працюють збитково: їм не вистачає оборотних коштів для повноцінного функціонування систем водопостачання та водовідведення. 23 травня національний регулятор опублікував повідомлення про розгляд питання підвищення тарифів 31 травня на засіданні національної комісії».

Чому тариф, який діє зараз, вважається збитковим?

«А чому все подорожчало в 2022 році? За рахунок того, що почалася війна, подорожчали ціни на паливно-мастильні матеріали, підвищилася ціна на електроенергію, зросли інші складові тарифу. Дуже сильно підвищилася ціна на хімічні речовини, які є необхідними для нас. Коагулянти для очищення питної води подорожчали більше, ніж в два рази. Хлор, яким ми очищаємо воду, також подорожчав. Підвищився курс євро та долара в порівнянні з гривнею, а ми є учасниками проєкту Світового банку по реконструкції, у нас є валютний кредит, який необхідно повертати. Всі складові нашого життя фактично подорожчали, тому виникло питання про підвищення тарифу».

Реконструкція очисних споруд, яка відбувається за кредитні кошти Світового банку, також входить у тариф?

«У тариф входить все. Тариф – це сума, в яку входять зарплата, податки, паливно-мастильні матеріали, електроенергія, а також повернення коштів по кредиту. Це є кредитні кошти, а не подаровані гроші і їх треба повертати».

Новий тариф у 58 грн за куб не є збитковим для підприємства?

«Тариф, який планує встановити зараз національна комісія, є економічно обгрунтованим».

Чому тариф на водопостачання та водовідведення у Житомирі є одним з найбільших у Україні?

«У Житомирі значну складову тарифу становить кредит світового банку, а саме повернення тіла та відсотків суми позики. І оскільки долар та євро значно подорожчали, а наш кредит в доларах, то у нас виходить велика сума в гривні на повернення тіла кредиту. Приблизно 35% тарифу становлять кошти, пов’язані з поверненням кредиту».

На фоні повідомлень про підвищення тарифу на водопостачання та водовідведення люди в соціальних мережах почали розміщувати відео з водою, яка має жовтий колір, та писати про те, що тариф не відповідає реальній якості води. Як ви це прокоментуєте?

«Прокоментувати дуже просто, а хто у нас кваліфікований, щоб оцінити, яка вартість має бути у якісної води? Оцінка якості чистої питної води, це дуже не об’єктивне, а суб’єктивне питання. З одного боку, ми можемо подивитися, скільки коштує бутильована чиста вода у півторалітровій баклажці, де літр коштує 10 гривень, а ми продаємо літр води за дві копійки, як і інші водоканали України. З іншої сторони, треба розуміти, що ми працюємо на старих очисних спорудах, і саме для того, щоб побудувати нові очисні споруди як для води, так і для каналізації, брався кредит світового банку. Нажаль, станом на сьогодні реконструкція не завершена, тому житомиряни змушені користуватися тією якістю, яку можуть забезпечити радянські очисні споруди, які будувалися умовно 50 років тому. І річка Тетерів по якості та чистоті була інша. Зараз ви бачите ситуацію із морем риби у річці. І в цьому році 2 місяці йшли дощі, які змивали з верхнього шару грунту різні речовини. Річка дуже поганої якості».

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here