Home Різне На Житомирщині судяться за палац Терещенків, який приватизувала церква Московського патріархату

На Житомирщині судяться за палац Терещенків, який приватизувала церква Московського патріархату

1724

Пам’ятку культурної спадщини – палац Терещенків на Житомирщині (смт Червоне Андрушівського району) – незаконно приватизувала церква Московського патріархату (Житомирська єпархія ПЦУ, яку очолює Никодим).

9 серпня Господарський суд Житомирської області прийняв ухвалу щодо відкриття провадження за позовом прокуратури про повернення у державну власність палацу Терещенків.

Як стало відомо “Першому житомирському”, засідання у справі відбудеться 14 вересня о 12:30 за адресою м.Житомир, майдан Путятинський,3/65 в залі судових засідань № 101.

“Судом встановлено, що прокурор у позовній заяві просить, зокрема, скасувати за Релігійною організацією “Свято-Різдва Христового Червоненським жіночим монастирем Житомирської Єпархії Української Православної Церкви” державну реєстрацію права приватної власності та припинити право приватної власності на нерухоме майно … за адресою Житомирська область, Андрушівський район, смт. Червоне, вул. Котовського, 3″, – йдеться в документі.

Прокуратура позивається до єпархії, а також до релігійної організації “Свято-Різдва Христового жіночий монастир” Житомирської єпархії РПЦ. Саме у власності монастиря, за даними Youcontrol, і перебуває палац Терещенків.

Будівлю пам’ятки культури незаконно передав виконком місцевої селищної ради у колективну власність монастирю у 2002 році. У 2012 році монастир вже отримав право власності на палац Терещенків, що знаходиться по вул. Котовського, 3 у смт Червоне.

До цього державною власністю користувався ВАТ “Червонський цукровик”, який у 2000 р. угодою передав будівлю Житомирській єпархії церкви Московського патріархату, не маючи на те права. Адже ВАТ було лише балансоутримувачем маєтку.

За інформацією ЗМІ, на початку 2021 року елітну нерухомість (палац Терещенків) Житомирська єпархія Російської православної церкви в Україні хотіла продати.

Довідково: палац Терещенків побудував у 1851 році граф Грохольський.  Згодом садибу придбав меценат і цукрозаводчик Микола Терещенко.

З 1948 року у приміщенні колишнього маєтку знаходилось фабрично-заводське училище, а з 1987 року – Червоненський філіал професійно-технічного училища.

За розпорядженням Житомирської облдержадміністрації (від 11.08.1997) будинок-садибу взято на облік та під охорону як пам’ятку архітектури місцевого значення. Згодом, після ліквідації філіалу училища, споруду передано місцевому ВАТ лише на баланс, а не у власність. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here