Home Різне Пережити блекаут: поради рятувальників щодо генераторів та перші випадки отруєння від них

Пережити блекаут: поради рятувальників щодо генераторів та перші випадки отруєння від них

501

Через відключення електрики житомиряни почали частіше користуватися генераторами та газовими приладами. Однак порушення правил користування цими засобами може призвести до трагедії. Зокрема, вже по Україні зафіксовано декілька випадків отруєння та навіть смерті від чадного газу, який виділяє генератор.

Начальник сектору зв’язків з громадськістю Головного управління ДСНС України у Житомирській області Оксана Ковальчук повідомила, що випадків отруєння чадним газом від генератора в Житомирській області не було. 

“Випадки отруєння чадним газом у нас були, але не від генератора, а від пічки через те, що хтось не правильно заслінку закрив, або внаслідок пожежі. Щодо приготування їжі на свічках, то це заборонено робити в помешканні, тільки на вулиці. Від ДСНС України надійшла інформація про те, що через порушення правил експлуатації генератора загинув житель села Бобриця, що на Київщині. Сім’я використовувала генератор для освітлення оселі, він знаходився прямо в приміщенні. У результаті отруєння загинув чоловік, його дружину медики госпіталізували”, – розповіла директорка. 

Перший житомирський пояснює, як правильно користуватуватися генераторами та чи можна встановлювати їх у будинку?

Генератор можна використовувати тільки на відкритому повітрі. Під час роботи він виділяє чадний газ, який є небезпечним для життя і взагалі не має потрапляти до приміщення. Встановлюйте генератор так, щоби відстань до найближчої поверхні (стіни, вікна тощо) була не менше за 6 метрів.  Це важливо, тому що під час роботи він сильно нагрівається й предмети поблизу можуть спалахнути. Заправляйте генератор на відкритому повітрі й тримайте паливо якомога далі (знову-таки через ризик пожежі).  Відстань від генератора до суміжних об’єктів (будівель, стін з вікнами, автомобілів тощо) не менше 6 метрів. Допускається встановлювати електрогенератор біля суцільних негорючих стін (без вікон) на відстані не менше 1 м. Генератор необхідно встановлювати на рівному надійному майданчику. Будь-яке пошкодження електричних провідників або обладнання повинно бути усунуто негайно. При підключенні електричних приладів необхідно використовувати подовжувачі й кабелі високої якості, без пошкоджень і порізів. На вилках електроприладів повинен бути заземлюючий контакт.

Експлуатація

Перед пуском генератора необхідно перевірити стан електропроводки. Також необхідно усунути перекручування дротів, контакту з гарячими поверхнями, наявність корозії на контактах. Електричні елементи генератора повинні бути заземлені, також необхідно уникати контакту силових контурів генератора з водою та іншими предметами.

Генератор не бажано вмикати в умовах підвищеної вологості, під час дощу або снігу. Також слід уникати контакту з елементами генератора, які обертаються.

Під час роботи електрогенератору контролюйте його технічний стан. У разі виявлення підтікань палива, мастила або сторонніх звуків, що свідчать про його несправність негайно вимкніть електрогенератор та знеструмте його.

Зберігання пально-мастильних матеріалів

Пальне та мастило для генератора необхідно зберігати окремо, на відстані не менше 10 м до суміжних об’єктів (будівель, автомобілів) у спеціальних каністрах, які призначені для зберігання палива поза межами жилої зони. Найбезпечніше зберігати у провітрюваній окремо розташованій зоні з навісом з обмеженим доступом для сторонніх осіб та дітей. Не допускайте проливу палива та щільно закривайте каністри. У випадку проливу палива посипте місце проливу піском, який потім зберіть у металевий ящик чи відро.

Дії під час загоряння генератора

Якщо генератор загориться потрібно нешгайно повідомити ДСНС за телефоном 101. При цьому необхідно назвати місцеперебування об’єкта, вказати місце виникнення пожежі, обставини на пожежі, наявність людей, а також повідомити своє прізвище;

знеструмити електрогенератор;

вжити (за можливості) заходів щодо гасіння (локалізації) пожежі первинними засобами пожежогасіння. В таких випадках краще використовувати вогнегасники для гасіння пожежі класу В (горіння рідких речовин або твердих речовин, які розтоплюються). Зазначену інформацію можна знайти на етикетці вогнегасника. Також у інших  ситуаціях можливе використання кошми або щільної ковдри, якими необхідно накрити генератор);

у разі необхідності викликати інші аварійно-рятувальні служби;

організувати зустріч підрозділів ДСНС, надати їм допомогу у виборі найкоротшого шляху для під’їзду до осередку пожежі.

Чи можна використувати газову плиту для обігріву квартири чи будинку

Газова плита призначена для приготування їжі, а не обігріву приміщення. 

“Коли використовують газову плиту для зігрівання, зазвичай зачиняють усі вікна, вмикають усі конфорки та ще й духову шафу. Таким чином свіже повітря не надходить, а газ горить. Невдовзі повітря не вистачить, газ не згорить і почне виділятися чадний газ. Вчасно перевіряйте димоходи і вентиляційні канали на справність і обов’язково стежте за наявністю тяги в них”,пояснюють у відомстві. 

При виявленні в приміщенні запаху газу негайно вимкніть газові прилади, відчиніть вікна, вийдіть з приміщення та зателефонуйте 104. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here