Home Місто “По завершенні війни ми перепишемо військові підручники” – комбат 95-ї бригади

“По завершенні війни ми перепишемо військові підручники” – комбат 95-ї бригади

359

“По завершенні війни ми перепишемо військові підручники”, – вважає Герой України командир 13-го окремого аеромобільного батальйону 95-ї окремої аеромобільної бригади майор Олександр Порхун

Батальйон майора Олександра Порхуна прийняв перший бій ще 2 травня минулого року на мосту під Слов’янськом. Місцеве населення заблокувало дорогу, а з гори Карачун, яка на той час була під контролем бойовиків, посипалися перші кулі. Вогонь на ураження підрозділом був відкритий миттєво. А потім бої йшли безперервно…

Після взяття гори Карачун батальйон звільняв від незаконних збройних формувань Красний Лиман, Криву Луку, Миколаївку, Семенівку, Селезнівку, Слов’янськ та Краматорськ.

Олександр згадує свої найважчі дві доби на війні. Перша — червневий день 2014 року, коли під Лисичанськом у бою загинув командир 3-ї аеромобільної роти та 22 січня 2015 року — під Спартаком, коли поблизу донецького аеропорту він втратив командира 1-ї аеромобільної роти та головного старшину батальйону, з якими дружив і воював пліч-о-пліч.

— Для мене головне повернути назад живими бійців, з якими я пішов виконувати завдання. Якщо підрозділ злагоджений, тоді кожен солдат діє в складі колективу, а не бореться сам за себе. Хлопці рятують один одному життя, виносять поранених з поля бою. Щоб досягнути злагодженості підрозділу, потрібно щоденно спілкуватися з особовим складом, проводити заняття і обговорювати помилки, допущені під час бою. Звертати увагу не стільки на програму бойової підготовки, скільки на новітню тактику, яка дозволить солдату успішно виконати завдання. У сучасній війні виграє той, хто діє нестандартно, несподівано для ворога. Радянські часи, коли воювали не вмінням, а кількістю, коли людське життя нічого не було варте, минули. Думаю, по завершенні війни ми перепишемо військові підручники, — говорить майор Олександр Порхун.

Віктор ШЕВЧЕНКО


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here