Home Різне В області зафіксували вже чотири випадки ботулізму від кабачків, м’яса і риби

В області зафіксували вже чотири випадки ботулізму від кабачків, м’яса і риби

388

Чотири випадки ботулізму із п’ятьма постраждалими зафіксували в Житомирській області за 6 місяців 2021 року. Для порівняння: за весь минулий рік був лише один випадок.

Про це повідомили у держпродспоживслужбі області:

«У І півріччі поточного року по області зареєстровано 4 побутових випадки ботулізму, внаслідок яких постраждало 5 осіб, в т.ч. 1 дитина до 17 років (Новоград-Волинський, Овруцький та Олевський райони), в минулому році був зареєстрований 1 випадок».

Причинами отруєння стали продукти домашнього виготовлення: кабачки консервовані, м’ясна тушонка та риба в’ялена. Випадків отруєнь грибами у цьому році не було.

Ботулізм – це харчове отруєння, зумовлене споживанням продуктів, в яких накопичилися ботулотоксини. Може призвести навіть до летальних наслідків.

Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування – м’ясо, риба, рідше – овочі.

Симптоми ботулізму:

порушення близького зору: ви не можете читати текст, але добре бачите предмети,

сильно виражена сухість у роті,

важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає)

підвищена стомлюваність, м’язова слабкість,

запаморочення,

короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім – стадія парезу кишечнику (здуття живота, закреп),

ураження м’язів шиї та кінцівок.

Усі хворі на ботулізм незалежно від клінічної форми захворювання підлягають госпіталізації. Успіх лікування залежить від ранньої діагностики, правильного лікування, у більшості випадків – введення ботулінічного антитоксину (синоніми: сироватка, імуноглобулін).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here