Летальний випадок внаслідок отруєння грибами стався в Овручі. Померла доросла жінка.
Про це повідомляє Держпродспоживужба області:
«тЦей рік, на жаль, не став винятковим: на території Житомирській області в поточному році зареєстровано перший випадок отруєння грибами у дорослої жінки, який стався у м.Овручі, закінчився летально. В минулому році випадків отруєнь грибами не було».
Фахівці наголошують: гриби відносяться до швидкопсувних продуктів (містять від 84 до 94% води) тому їх необхідно переробляти в день збору. Максимальний строк зберігання грибів не повинен перевищувати 24 год при температурі не вище 10°С. Зрілі гриби стають чудовим поживним середовищем для різноманітних мікроорганізмів, зокрема хвороботворних. Крім того, внаслідок біохімічних реакцій (розпад білків) в грибах утворюються отруйні речовини (птомаїни).
Крім того, в деяких видах їстівних грибів (білих, опеньках, лисичках, сироїжках тощо) містяться отруйні нетермостійкі речовини, які при варінні розрізаного м’якуша руйнуються. Ось чому вживання недоварених або таких недосмажених їстівних грибів може викликати розлади діяльності кишково-шлункового тракту.
Нагадаємо, на Житомирщині з початку літа стартував грибний сезон.