Home Різне Як вибрати правильний осушувач повітря – 5 головних порад

Як вибрати правильний осушувач повітря – 5 головних порад

676

Зимовий період – час, коли багато будинків стикаються з цією проблемою. Мокрі вікна, затхле повітря, вологий текстиль, цвіль, що з’являється – ознака того, що рівень вологості в приміщеннях значно перевищив прийняті норми. Проблема серйозна і варто зробити подвійні дії: знайти причину вологості та купити осушувач повітря.

Якщо ви боретеся з надмірною вологою та шукаєте перевірений осушувач повітря, цей текст для вас. У ньому ви знайдете найважливішу інформацію про причини появи вологи та параметри, які слід враховувати при виборі відповідного обладнання.

Високий рівень вологості: фактори та причини

Занадто високий рівень вологості в будинку – це не тільки неприємний запах і зниження комфорту проживання, але, перш за все, реальний ризик для здоров’я та послідовне руйнування приміщення.

Причин надмірної вологості в будинку може бути багато – від банальних, до серйозніших, таких як пошкодження водопровідної та каналізаційної труби. Тому в основі ефективної протидії надмірному зволоженню має лежати передусім спроба знайти причину проблеми.

Причини надмірної вологості (понад 60%) прийнято ділити на:

·        зовнішні, – які в першу чергу пов’язані з умовами навколишнього середовища поза будівлею;

·        внутрішні, – до яких належать насамперед помилки, пов’язані з будівництвом та експлуатацією будівель.

У першому випадку високий рівень вологості в приміщенні переважно обумовлений затопленням, – наприклад, під час паводків, відлиг, – а також високим рівнем ґрунтових вод. До цієї категорії також входить природно вологе повітря, обумовлене близькістю водно-болотних угідь, озер та лісів.

Друга категорія причин занадто високої вологості – це внутрішні фактори, і вони набагато частіші і серйозніші, бо виникають в першу чергу через будівельні помилки: відсутність або несправність дренажу, неефективна вентиляція, погана тепло- і гідроізоляція, негерметична покрівля. До цієї категорії входять і більш прозаїчні причини, пов’язані з неправильною експлуатацією: занадто щільні вікна, відсутність вентиляції, відсутність належного опалення.

Особливості роботи осушувача повітря

Ще одним кроком у боротьбі з надмірною вологістю в будинку чи квартирі, крім пошуку причини проблеми, є використання гарного осушувача, який ефективно поглинатиме зайву вологу і буде підтримувати її на оптимальному рівні.

На ринку представлені два основні типи осушувачів.

·        Конденсаційні осушувачі повітря. Робота цього пристрою аналогічна роботі кондиціонера. Усередині агрегату знаходиться вентилятор, який всмоктує вологе повітря з навколишнього середовища, а потім обдуває ним серцевину радіатора. Вода, що міститься в повітрі, конденсується та збирається у приєднаному резервуарі. Осушене повітря видувається назовні.

·        Адсорбційні осушувачі. Основним елементом цього пристрою є ротор, тобто обертова частина осушувача. Ротор вкритий адсорбентом – засобом, на поверхні якого накопичується вода з вологого повітря, яка потім скидається в бак для води. Наступним кроком, як і у випадку з конденсаційним осушувачем, є видування осушеного повітря назовні.

Правила, за якими вибрати осушувач повітря для квартири або будинку

Продуктивність

Як вибрати осушувач повітря? Одним з найважливіших питань при виборі осушувача повітря є його продуктивність. Сам параметр визначається літрами на добу (л/доба) і дає зрозуміти, скільки літрів води осушувач здатний витягнути з повітря за 24 години.

Робота окремих моделей осушувачів тісно пов’язана з температурою у приміщеннях – конденсаційні осушувачі краще справляються з вологою (10-45 л/добу) за високих температур (вище 30 градусів Цельсія). Адсорбційні осушувачі характеризуються меншою ефективністю, але вона не залежить від температури – тому вони добре працюватимуть у приміщеннях зі стандартним рівнем тепла. Стандартні осушувачі для домашнього використання відрізняються відносно низьким енергоспоживанням та продуктивністю від 5 до 10 л/добу. Більшість з них є невеликими і компактними пристроями, що не займають багато місця, але здатні реально знизити рівень вологості в приміщенні. На ринку також доступні спеціалізовані будівельні осушувачі повітря, які характеризуються дуже високою продуктивністю (до 100 л на добу).

Енергоспоживання

Енергетичний клас є основним показником енергоефективності осушувача повітря для квартири. Класи відсортовані в алфавітному порядку від A+++ (найбільш економічний) до F (найменш економічний). Сьогодні більшість виробників наголошують на максимально ефективній роботі, але деякі моделі можуть неприємно здивувати високим споживанням електроенергії.

Краще купити осушувач повітря:

·        А+++,

·        А++,

·        А+.

Інші пристрої – менш економічні.

Рівень шуму

При виборі висушувача вологи слід звернути увагу на рівень шуму, що видається пристроєм. У зв’язку з тим, що обладнання працюватиме більшу частину дня і ночі, йому варто бути якомога тихішим і не заважати повсякденному життю.

Інші параметри

·        Повітряний потік – ще один параметр, який необхідно враховувати. Він відповідає за кількість повітрообмінів у приміщенні за годину і тісно пов’язаний з ефективністю – чим більший повітряний потік, тим вища ефективність. Цей параметр вираховують у кубічних метрах на годину (м³/год). Він повинен відповідати об’єму приміщення, що осушується: для правильного розрахунку перемножте ширину на довжину і на висоту приміщення. Отриманий результат слід помножити на 3 – це і буде витрата повітря, яка має характеризувати осушувач повітря в кімнаті, адаптований до розміру квартири.

·        Не менш важливим питанням є розмір резервуару для води – осушувачі збирають в них воду, яку необхідно систематично виливати. Чим більша ємність, тим рідше вам доведеться її випорожнювати. Стандартні моделі зазвичай поставляються з ємністю від 3 до 10 літрів і більше (наприклад, осушувач повітря промисловий чи будівельний).

·        Важливим питанням є також система фільтрації, що використовується в осушувачі, яка дозволяє очищати повітря від пилу і шкідливих речовин і поглинати неприємні запахи. Більшість осушувачів оснащені сучасним HEPA-фільтром. Варто звернути увагу і на те, чи має пристрій гігрометр, який дозволяє контролювати рівень вологості, та систему автоматичного включення та вимкнення – це скоротить час роботи пристрою після отримання оптимальних параметрів вологості повітря.

Осушувачі повітря: топ 3

·        Рейтинг осушувачів повітря 2022 року відкриває модель серії Gorenje D 16 M, яка виконана в стильному дизайні із застосуванням білого та сріблястого кольорів. Осушувач повітря горенія підходить для використання в приміщеннях до 44 квадратних метрів. Виробник подбав про підтримку гігростату та регулювання обертів вентилятора, чим досягається сприятлива атмосфера та безпечний мікроклімат будинку, адже є постійний контроль за роботою приладу. Потужності вистачає для створення повітрообміну до 150 кубічних метрів на годину. За добу цей апарат здатний вилучити до 16 літрів вологи. Відгуки про осушувачі повітря Gorenje завжди позитивні. А ціна осушувача повітря цієї моделі цілком демократична.

·        Друге місце – компактна модель серії Electrolux EDH-12L, яка ефективно усуває вологу, запах затхлості та навіть цвіль на стінах у приміщеннях. Ефективність осушувача підкріплюється повітрообміном 120 кубічних метрів. Важливо, що прилад працює максимально якісно за різних умов: волога видаляється як при температурі +5, так і +30 градусів. До переваг техніки необхідно віднести ергономічну ручку, ємний бак для конденсату, дренажний шланг, а також використання фільтра для затримки великих частинок бруду.

·        Рейтинг ТОП-3 якісних осушувачів повітря поповнює третя модель із гарним співвідношенням ціна/якість: Cooper&Hunter CH-D005WD8-12LD. Варто зазначити, що ця лінійка виходить у різних варіаціях, де продуктивність може становити від 10 до 12 літрів на добу. До переваг цього осушувача необхідно віднести багато різних режимів і функцій, таймер та автоматичне відключення при заповненні бака.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here