Home Розслідування На закупівлі медобладнання для боротьби з COVID-19 «заробили» 250 тис. грн

На закупівлі медобладнання для боротьби з COVID-19 «заробили» 250 тис. грн

267

Факти порушень законодавства під час закупівлі медобладнання для боротьби з коронавірусом виявила прокуратура області. Обладнання закуповували дві лікарні міста і переплатили за це київській фірмі 250 тис. грн.

Відповідні позови на стягнення до бюджету понад чверть мільйона гривень подала прокуратура:

"Установлено, що у березні-травні 2020 року двома київськими приватними товариствами, відповідно до договору, за бюджетні кошти поставлено до лікарень Житомира медичне обладнання (відеобронхоскоп, кисневі концентратори, мікробіологічно безпечний кабінет тощо).

Проте постачальниками неправомірно до їх ціни включено податок на додану вартість, незважаючи на те, що Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID -19)» та відповідними положеннями Податкового кодексу України такі товари звільнено від оподаткування".

Таким чином вартість поставленого медичного обладнання безпідставно завищена, що призвело до необґрунтованих витрат бюджетних коштів на суму понад 250 тис. грн.

250 тис. грн хочуть стягнути з товариств-постачальників медичного обладнання.

Ймовірно, йдеться про лікарню №1 м. Житомира, яка у березні 2020 року уклала договір на 2,5 млн грн на закупівлю медобладнання із київським ТОВ "СУЧАСНА ЛІКАРНЯ".

У серпні договір на 2,7 млн грн із ТОВ уклала і Обласна клінічна лікарня ім. О.Ф. Гербачевського.

Нині у судовому реєстрі 8 документів щодо кримінальних проваджень за діяльністю ТОВ "СУЧАСНА ЛІКАРНЯ".

Також у травні дитяча лікарня ім. Башека уклала договір на поставку обладнання для полімеразної ланцюгової реакції на майже 1,5 млн грн із київською ТОВ "БІОНІКС ЛАБ", яка теж із судовими справами.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here