Два роки тому житомирянка Олена Сидорчук вперше спробувала приготувати зефір в домашніх умовах, аби пригостити родину чимось смачненьким, окрім звичної випічки. Нині ж приймає замовлення на створення композицій із зефірних квітів та зефірних завитків, а напередодні Великодня навіть розширила асортимент і пропонує придбати бездріжджові паски, прикрашені тематичним зефірним декором.
«У попередні роки пекла такі паски для себе, але зрозуміла, що це може смакувати й іншим, а також бути доречним подарунком, щоб порадувати близьких чи друзів з нагоди світлого свята, – говорить майстриня. – Тісто в таких пасках – м’яке, ароматне, з додаванням цитрусу та родзинок, вологе. Дещо нагадує кекс, але й не можна сказати, що це саме кекс. Мої бездріжджові паски також прикрашені зефірними квітами. Пасочка вагою 380 г коштує 280 гривень, а вагою 850 г – 380 гривень».
Олена пригадує, що рецепти для свого першого зефіру шукала в інтернеті, переглядала відео, купувала онлайн-уроки. Не все вдавалося одразу, але з кожним наступним приготуванням результат тішив все більше. Дітям такий зефір сподобався і навіть чоловік, який не є великим прихильником солодкого, оцінив його смакові якості.
У мережі житомирянка побачила світлини зефірних квітів і дуже здивувалася, як такі можна зробити. Зацікавилася та спробувала повторити їх самотужки. Спершу тренувалася на картопляному пюре швидкого приготування із супермаркетів, а вже потім почала використовувати зефірну масу.
Коли переконалася, що квіти виходять дійсно гарні, опублікувала їх фото на своїй сторінці в мережі і почала отримувати замовлення від колег і знайомих. Просили звичайні зефірні завитки та букети.
«Вирішила продовжувати робити зефірні квіти й надалі, тому що це красиво. Подобається спостерігати за реакцією людей, яким дарують такі букети, адже вони не можуть повірити, що це із зефіру і квіти можна їсти. Такі щирі емоції, позитивні враження і схвальні відгуки надихають. Вже робила зефірні троянди, півонії гортензії, бузок, хризантеми, тюльпани. Гортензії та хризантеми – складніші у виконанні, бо багато дрібних деталей, а от троянди – найпростіші, – пояснює зефірна майстриня Олена Сидорчук. – Для того, щоб зробити квіти, зефірну масу потрібно перекласти в кондитерські мішки з насадками і вже з них відсаджувати пелюстку за пелюсткою аж поки не вийде квітка потрібного виду і розміру. Після цього зефір залишаю стабілізувалися на 6-24 години, а тоді присипаю цукровою пудрою, складаю в букет або коробочки. Зберігати зефір потрібно в щільно закритій тарі не більше 10 діб, уникати потрапляння прямих сонячних променів, оскільки так він швидко віддасть вологу, засохне і нагадуватиме бізе. У перші чотири дні після приготування зефір найбільш смачний, має насичений та виражений смак».
Олена Сидорчук виховує сина і доньку, доглядає за садом, у якому вирощує яблука, малину та інші фрукти, які у подальшому використовує для приготування зефіру. Власне, у його складі – яблучне або фруктове пюре, вода, цукор, агар-агар (природний загущувач рослинного походження), яєчний білок і лимонна кислота. Якщо робить квіти, то додає в масу ще харчові барвники високої якості.
Все починається із приготування пюре, а вдалий результат залежить від багатьох факторів – правильно зварений сироп, збита меренга і безпосередньо зефірна маса. Якщо її збивати довше, то може застигнути прямо у кондитерському мішку, якщо менше – не триматиме форму.

«Зефірні квіти йдуть з класичним яблучно-ванільним смаком, а от завитки – з дуже великим різноманіттям смаків: від класичного до, наприклад, томат/лайм, поєднання з травами, квітами, кавою, алкоголем, – веде далі Олена. – Замовляють зефірні композиції на дні народження, ювілеї, весілля, професійні чи дитячі свята. Переважно звертаються житомирянин, з інших міст – рідко, та й відправляю поштою лише те, що у коробках. Десь половина клієнтів віддають ініціативу в мої руки і дозволяють творити на власний розсуд. Це мої улюблені замовлення, де можу собі дозволити пофантазувати. Інші ж обирають та узгоджують види квітів, кольорову гаму виконання усього букету. Розмір основи, на яку кріпляться квіти – від 16 см і до 45 см в діаметрі, але самі букети виходять ще більші. Коробочки можуть бути з однієї квіткою, може бути коробочка в діаметрі 21 см тільки з зефірними квітами, а є коробочки, де нижній шар – фруктовий зефір, а зверху – зефірні квіти».
Юлія Демусь



























