Home Цікаво Чотири ключові фігури війни: відкриття пам’ятника Захисникам України. ФОТО

Чотири ключові фігури війни: відкриття пам’ятника Захисникам України. ФОТО

2768

У Житомирі 14 жовтня відбулося урочисте відкриття пам’ятника «Захисникам України у війні з російським агресором».

Особлива композиція присвячена Дню Захисників та Захисниць України та втілює у собі образи тих, хто поклав власне життя за мир та свободу нашої країни.

За словами авторки проєкту, архітекторки Дарини Євпак, пам’ятник має свою особливість і несе глибокий сенс. Зокрема, гранітний монумент має особливу симетрію з чотирьох сторін, завдяки чому, пам’ятник проглядається з кожної сторони.

Із чотирьох боків стоять фігури – солдат охороняє наші кордони, створює мирне небо над нами. Волонтер – образ звичайної жінки у вишиванці. Це людина, яка ризикуючи власним життям їхала на передову і забезпечувала наших захисників харчуванням, зброєю, обладнанням, одягом. Медсестра – уособлення молодої дівчини, яка поїхала рятувати життя наших воїнів. Доброволець – людина з народу, яка за покликом свого серця поїхала захищати нашу державу в чому є.

«Це постаті, для яких Україна – дорожча, ніж життя. Всі фігури розташовані на сходинках, де вибито населені пункти, де загинули наші земляки. Сонце символізує світле майбутнє нашої держави і підтвердження того, що відважний народ доб’ється справедливості і поверне цілісність нашої країни і запанує мир, якого ми так довго чекаємо…», – додає у виступі Дарина Євпак.

Симетричність та форма пам’ятнику також мають свою особливість – дивлячись на нього зверху, можна побачити форму у вигляді орнаменту вишиванки, що є символом гармонії та поряду.

Міський голова Сергій Сухомлин, каже, що мріяв відкрити пам’ятник тоді, коли останній ворог піде з нашої землі:

«Сьогодні ми відкриваємо пам’ятник, але особисто я, мріяв, що пам’ятник ми будемо відкривати, коли останній ворог піде з нашої землі. Але війна продовжується, паралельно і життя мирне йде, і у нас немає часу чекати. Цей пам’ятник не тільки для сімей загиблих, а і для всієї громади Житомира. Я впевнений, що і через 50 років, сюди приходитимуть маленькі діти, будуть класти квіти, і дякувати героям, яких сьогодні з нами немає, за те, що вони поклали своє життя за їх майбутнє».

Після відкриття пам’ятнику, відбулося покладання квітів. До заходу приєдналися житомиряни, сім’ї загиблих героїв, представники влади, священнослужителі та актори театру.

Нагадаємо, на організаційні заходи до Дня захисників і захисниць України, День Українського козацтва та свято Покрови управління культури міської ради спрямує 155 тис. грн.

Програма заходів на 14 жовтня тут.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here