Home Цікаво «Літературний полігон»: на Житомирщині письменники й поети знайомлять військових зі своєю творчістю....

«Літературний полігон»: на Житомирщині письменники й поети знайомлять військових зі своєю творчістю. ФОТО

997

Ірина Єфімова на початку квітня добровільно звернулася  у військкомат і одразу ж була мобілізована до ЗСУ.  Вона мала військовий квиток, а за першою освітою – медик. Крім цього,  опанувала ще один фах – «Режисер, менеджер театрально-масових заходів, актор розмовного жанру».  До початку повномасштабного вторгнення працювала художнім керівником у будинку культури в Станишівці. Туди планує повернутися після перемоги.

Нині жінка продовжує нести службу  у відділі морально-психологічного забезпечення військової частини на Житомирщині – очолює бібліотеку одного з  Будинків офіцерів. Загальний бібліотечний фонд становить 18 тисяч книг, 15 тисяч з яких – російськомовні.

Наразі перед військовослужбовицею стоїть завдання поповнити фонд за рахунок різних видань українською мовою. До процесу підійшла творчо і запустила проєкт «Літературний полігон», у рамках якого з армійцями зустрічаються поети та письменники Житомирської області. Зокрема, вони презентують свою творчість і дарують книги бібліотеці. Спочатку була ідея облаштувати окремий читальний зал, який би мав назву «Талановиті земляки», але врешті все трансформувалося в унікальну акцію. 

За словами Ірини Єфімової, вже відбулося кілька таких заходів, до яких долучилися її друзі та знайомі  зі сфери мистецтва та культури. Все проходить у читальному залі, а у випадку «Повітряної тривоги» – у пристосованому бомбосховищі.

Першою відкрила проєкт житомирянка Наталія Чісліна зі своєю третьою збіркою віршів про кохання та життя «Кава без цукру». До слова, поетеса реалізує власну ініціативу «Літературна кав’ярня»,  завдяки якому їздить у громади регіону із читає поезії, проводить майстер-класи  «Малюнок кавою».

Далі естафету на культурному фронті підхопив відомий поет і педагог Петро Кухарчук. Зокрема, він не  лише передав у бібліотеку для військових свої книги, а ще близько півсотні видань інших авторів з особистої бібліотеки.

Також «Літературний полігон» підтримала дружина письменника, барда, режисера, педагога Володимира Шинкарука  – Людмила.  Ірина Єфімова була знайома і гарно товаришувала з ним, а нині дружить і з пані Людмилою. Серед подарунків для захисників від родини Шинкаруків –  збірки відомого земляка та унікальні аудіокниги, де свої твори  автор читає особисто.

У найближчих планах запросити Світлану Гресь – голову Житомирської обласної організації Національної спілки письменників.

“Літературний полігон” поступово виходить за межі Житомирщини і наразі бібліотека військової частина отримала посилку із збірками Народного артиста України, автора й виконавця Олега Гаврилюка та книгами письменниці із Ворзеля Алли Тимошенко. Ірина Єфімова розглядає можливість проведення подальших творчих зустрічей і в онлайн-режимі за участю тих, хто не може приїхати до них безпосередньо.

Нагадаємо, що житомиряни можуть придбати листівку з малюнком художниці Алли Юзепольської. На ній зображено котика у бронежилеті  з кавуном і напис «Херсон – це Україна». Усі виручені кошти від продажів кошти волонтери витратять на придбання тепловізора для бійців на фронт.

Юлія Демусь

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here