Home Цікаво Микола Науменко з Житомирщини, який вирощує в теплиці квіти та овочі, ділиться...

Микола Науменко з Житомирщини, який вирощує в теплиці квіти та овочі, ділиться досвідом у Тік-Ток. ФОТО

1063

Квіти та овочі вже шостий сезон поспіль у своїй теплиці вирощує 34-річний Микола Науменко із Черняхова. Її облаштував самотужки на ділянці біля будинку. За освітою  він – будівельник. Каже, що теплиця – це більше хобі, працює там переважно вечорами, після роботи. Протягом дня  за рослинами доглядає дружина.

Кілька місяців тому чоловік створив сторінку у мережі Тік-Ток (@mykola_loves.work),  де нині публікує ролики про свою діяльність, ділиться порадами. Наголошує,  знання і навички прийшли з досвідом, навчався на власних спробах і помилках.

«До Черняхова ми переїхали з Хорошева 10 років тому. Біля будинку була територія, на якій побудував теплицю розміром 28 на 7 м. Усю необхідну інформацію вивчав через інтернет. Спершу посіяли огірки. Звичайно, що було по-різному, не все вдалося одразу, особливо в перший сезон. Протягом останніх років виходили на показники до 12 шт різних квітів. Їх висіваємо у січні, навесні, у період активного цвітіння,  продаємо у горщиках та підвісних кашпо, звільняємо теплицю і далі у більш літній період вирощуємо огірки  й томати. Коли були більші об’єми, то додатково наймали працівників, але, зважаючи на таку трохи нестабільну ситуацію в країні і зростання цін, в цьому сезоні запланували всього менше. Квітів десь тисяч п’ять, тож решта теплиці біде під ранні огірки, –  ділиться Микола Науменко. – Все реалізуємо по місцю проживання – продаємо на ринку, а також люди приходять додому. Нас за шість років уже всі знають, тому з цим проблем нема. З квітів є петунія, газанія,  фіалки, вербена, сальвія,  чорнобривці. Їх купують у період поминальних днів, у квітники, на клумби, прикрашають двори. Овочі дуже чекають, бо це не рівняти з привозними: свіжозібраний урожай, смачні». 

У теплиці встановили твердопаливний котел на дровах для підтримки необхідної температури, система працює автоматично. Аби обігріти приміщення, додає Микола Науменко, потрібно багато дров, тож доводиться постійно їх заготовлювати. Рослини потребують догляду – полив, внесення добрив, укорінення тощо, за чим потрібно ретельно слідкувати.

У перспективі чоловік має намір збудувати ще кілька теплиць, та для цього необхідно попередньо трохи зібрати коштів. З нинішніми витратами і об’ємами продажів, це питання доводиться дещо відкласти, однак цілеспрямованість, наполегливість і працелюбність родини обов’язково  дадуть свої плоди. 

Юлія Демусь 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here