Home Їжа Натуральні барвники для великодніх яєць: прості рецепти від господині

Натуральні барвники для великодніх яєць: прості рецепти від господині

Усе більше людей відмовляються від штучних барвників і фарбують великодні яйця за допомогою натуральних продуктів. Досвідчена господиня Олена Павлова розповіла в коментарі виданню “Експрес”, як отримати яскраві кольори за допомогою вина, буряка, куркуми та інших доступних інгредієнтів.

Як пофарбувати яйця у пурпуровий колір

Для насиченого пурпурового відтінку знадобиться:

  • 1 пляшка червоного вина (недорогого),
  • 1 ст. л. оцту,
  • 2 ст. л. цукру.

Змішайте всі інгредієнти, зваріть у цій суміші яйця та залиште їх на півтори години.

Ніжний рожевий і бордовий — за допомогою буряка

  1. Промийте 1 великий буряк, залийте 1–1,5 л води та проварюйте 30 хвилин.
  2. Додайте яйця та варіть 12–15 хвилин.
  3. Залиште в відварі до повного охолодження.

Яскраво-жовті крашанки з куркумою

  • У 2,5 л води додайте 50 г куркуми та 1 ст. л. оцту.
  • Доведіть до кипіння, зваріть яйця та залиште в розчині на 4 години.

Насичений зелений колір — найскладніший

Олена Павлова радить використовувати кропиву або шпинат:

  • Заваріть рослини, додайте 2 ст. л. оцту.
  • Проваріть яйця в отриманому відварі.

Також цікавий ефект дають ягоди бузини (свіжі або морожені):

  • Чим довше тримати яйця в відварі, тим темніший буде колір (від блакитного до чорного).

Візерунки на яйцях за старовинним методом

Для створення орнаментів:

  1. Прикладіть до яйця листок петрушки.
  2. Загорніть у капронову шкарпетку.
  3. Проваріть у барвнику — візерунок залишиться світлим на тлі пофарбованого яйця.

Також для фарбування підходить лушпиння цибулі та гібіскус (каркаде).