Усе більше людей відмовляються від штучних барвників і фарбують великодні яйця за допомогою натуральних продуктів. Досвідчена господиня Олена Павлова розповіла в коментарі виданню “Експрес”, як отримати яскраві кольори за допомогою вина, буряка, куркуми та інших доступних інгредієнтів.
Як пофарбувати яйця у пурпуровий колір
Для насиченого пурпурового відтінку знадобиться:
- 1 пляшка червоного вина (недорогого),
- 1 ст. л. оцту,
- 2 ст. л. цукру.
Змішайте всі інгредієнти, зваріть у цій суміші яйця та залиште їх на півтори години.
Ніжний рожевий і бордовий — за допомогою буряка
- Промийте 1 великий буряк, залийте 1–1,5 л води та проварюйте 30 хвилин.
- Додайте яйця та варіть 12–15 хвилин.
- Залиште в відварі до повного охолодження.
Яскраво-жовті крашанки з куркумою
- У 2,5 л води додайте 50 г куркуми та 1 ст. л. оцту.
- Доведіть до кипіння, зваріть яйця та залиште в розчині на 4 години.
Насичений зелений колір — найскладніший
Олена Павлова радить використовувати кропиву або шпинат:
- Заваріть рослини, додайте 2 ст. л. оцту.
- Проваріть яйця в отриманому відварі.
Також цікавий ефект дають ягоди бузини (свіжі або морожені):
- Чим довше тримати яйця в відварі, тим темніший буде колір (від блакитного до чорного).
Візерунки на яйцях за старовинним методом
Для створення орнаментів:
- Прикладіть до яйця листок петрушки.
- Загорніть у капронову шкарпетку.
- Проваріть у барвнику — візерунок залишиться світлим на тлі пофарбованого яйця.
Також для фарбування підходить лушпиння цибулі та гібіскус (каркаде).