Home Цікаво Нескорена Україна, Берегиня роду: жителька Житомирщини створює ляльки-мотанки та передає волонтерам у...

Нескорена Україна, Берегиня роду: жителька Житомирщини створює ляльки-мотанки та передає волонтерам у Європу

1513

Заслужена майстриня народної творчості України – Зінаїда Бугайчук живе в Черняхівській селищній громаді у селі Андріївка. Жінка все життя виготовляє ляльки-мотанки, які символізують незламність українців. Вже більше ніж триста ляльок жінка відправила волонтерам до Польщі, Німеччини, Литви та в інші країни. 

Майстриня розповіла, що займається виготовлення ляльок-мотанок усе своє життя. 

 “Ляльки-мотанки виготовляю все своє свідоме життя. Ще з дитинства мати вчила мене робити ляльку-мотанку. Потім вчилася у відомих майстрів та почала сама виготовляти ляльку. До тієї традиційної ляльки, що була колись хочеться додати щось своє та сучасне”, – розповіла Зінаїда Бугайчук.

 У перший день війни майстриня відчула страх та вже почала збирати тривожну валізку.

 “24-го лютого свідомість працювала, точно не на творчість. Я пам’ятаю складала тривожну валізу, то спочатку поклала свою колекцію лялечок, а потім все інше. В той момент здавалося, що творчість відходить на задній план. Через два тижні після початку путінського вторгнення, мені  зателефонували тернопільські волонтери, і запропонували відправити ляльки-мотанки в знак подяки благодійникам в Польщу.  Я ні секунд, не вагалася відразу дістала всі вироби й передала”, – з сумом згадує жінка.

 Згодом про те, що майстриня виготовляє ляльки-мотанки для волонтерів з Польщі, дізналися й інші майстри Житомирщини. 

Ляльки-мотанки ми виготовляли  спільно з сестрою Оксаною Дедюль, яка також має звання заслуженої майстрині народної творчості України. Через деякий час доєдналися й інші майстри з громад області. Ми всі  разом виготовили до 1000 маленьких ляльок. Вже пізніше, коли я побачила свої вироби у Польщі на благодійних ярмарках, то зрозуміла, що моя робота комусь потрібна. Згодом почався такий напрям, як благодійні аукціони на підтримку України в Польщі. Спочатку дала свою ляльку, то її досить швидко купили, а гроші перерахували в один із польських благодійних фондів, який допомагає українцям. Потім була Словаччина, Німеччина та інші країни, – каже жінка.

Кожній ляльці  майстриня дає своє ім’я. Наприклад: ляльку “Нескорена Україна” жінка робила з особливими почуттями. 

У зв’язку з військовими подіями, патріотичний дух українців по захисту своєї держави й всього цивілізованого світу став особливо відчутний. З такими почуттями я зробила ляльку мотанку “Нескорена Україна” у жовто-блакитних кольорах. Друга лялька “Берегиня роду” – у червоно-білих кольорах, як символ подяки польському народу за велику допомогу українцям та прихисток від лихоліття війни. На фартушку ляльки вишито по льоноволокну дерево життя, а з двох сторін – дві пташки – півники, які в українській вишивці виконують оберегову функцію захисту від всіх лихих сил”, – розповіла Зінаїда Бугайчук.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here