Home Здоров'я Нітрати в овочах і фруктах: як уберегтися від небезпеки в літній сезон

Нітрати в овочах і фруктах: як уберегтися від небезпеки в літній сезон

З настанням літа українці дедалі частіше купують свіжі овочі, ягоди та фрукти. Однак разом із вітамінами та корисними мікроелементами, така продукція може містити надлишок нітратів, що становить ризик для здоров’я — особливо для дітей, вагітних жінок та осіб із хронічними захворюваннями.

Що таке нітрати?

Нітрати — це солі азотної кислоти, які природно містяться у ґрунті, а також активно використовуються в сільському господарстві як добрива. В помірних дозах вони нешкідливі, але перевищення допустимих рівнів у продуктах може викликати серйозні проблеми зі здоров’ям, включаючи отруєння.

«Безпечне харчування — це насамперед запорука здоров’я. Ми щоденно контролюємо ситуацію, але відповідальність має бути спільною — як у виробника, так і в споживача», — зазначає заступник Голови Держпродспоживслужби Володимир Кустуров.

Як захиститися від надлишку нітратів:

  • Купуйте продукцію лише на офіційних ринках і в магазинах з лабораторним контролем.
  • Уникайте занадто великих або яскравих плодів — це може бути ознакою перевищення добрив.
  • Ретельно мийте овочі та фрукти, особливо зелень.
  • Видаляйте шкірку, серцевину, стебла — у них найчастіше зосереджені нітрати.
  • Не вживайте зіпсовану продукцію або овочі з ознаками гниття.
  • Віддавайте перевагу ґрунтовим, сезонним овочам, які дозріли природним шляхом.
  • У власному господарстві — не зловживайте мінеральними добривами.

Що говорить закон

Допустимі рівні нітратів у продуктах визначені державними санітарними нормами (наказ МОЗ від 13.05.2013 №368). Перевищення цих норм може спричинити гострі чи хронічні отруєння, насамперед у дітей та людей з підвищеною чутливістю.