Home Цікаво Полісся зможе отримати сертифікат ЮНЕСКО

Полісся зможе отримати сертифікат ЮНЕСКО

1853

Сертифікат ЮНЕСКО та статус «Біосферний резерват ЮНЕСКО» зможе отримати центральне Полісся – північні регіони Житомирської та Рівненської областей. Це підтверджуватиме має високу екологічну та культурну цінність, а діяльність людини тут відбувається на принципах сталого розвитку, дружнього до довкілля.

Про це повідомили в Овруцькій міській раді. Над отриманням сертифікату наразі працюють місцева влада, Міндовкілля та ГО «Українське товариство охорони птахів» у рамках проєкту «Полісся – природа без кордонів».

«Надання статусу «біосферний резерват» не передбачає жодних додаткових (у тому числі  юридичних) заборон чи обмежень у природокористуванні, створенні нових об’єктів ПЗФ тощо. У той же час отримання сертифікату ЮНЕСКО підніме статус цієї території, дозволить активно розвивати внутрішній та міжнародний туризм, залучати інвестиції та брати участь у міжнародних проєктах», – розповіла керівниця проєкту Ольга Яремченко.

Зокрема, внутрішній зелений туризм зможуть розвивати Словечанська сільська, Лугинська селищна, Коростенська, Овруцька та Олевська міські на Житомирщині.

Саме цього, а також збереження довкілля, розвиток екологічно дружнього бізнесу, залучення інвестицій та покращення інфраструктури очікує місцеве населення від статусу біосферного резервату.

«Дійсно, статус біосферного резервату допоможе здійснитися цим очікуванням людей, оскільки за умови дотримання вимог сертифікату територія резервату буде забезпечувати мешканців чистими повітрям та водою, дарами природи (деревина, ягоди, гриби, рослини-медоноси, лікарські рослини), рятувати від наслідків кліматичних змін, бути надійним прихистком братам нашим меншим», – вважає експерт Українського товариства охорони птахів з розроблення номінації біосферного резервату Леонід Проценко.

фото Сергія Канциренка/Полісся — дика природа без кордонів

Для успішного збереження довкілля та культурних цінностей у поєднанні зі сталим використанням природних ресурсів території резерватів розділяють на зони.

Зона ядра – це найцінніші природні території. До Зони ядра увійдуть Поліський та Рівненський природні заповідники та шість невеликих вже існуючих заповідних урочищ. Тут вже запроваджено надійна охорона і такий режим охорони продовжить працювати.

Буферна зона покликана пом’якшувати вплив на найцінніші природні території. У нашому випадку вона охоплює землі охоронних зон Поліського і Рівненського  природних заповідників та буферних зон навколо заповідних урочищ.

Земельні ділянки буферних зон залишаються у тій же – державній, комунальній, приватній власності.

Транзитна зона – це територія співпраці і стійкого землекористування. У транзитній зоні резервату знаходяться населені пункти, тут ведеться традиційна господарська діяльність, але при цьому постійно здійснюється робота з мінімізації негативного впливу на довкілля.

Довідково: «Полісся – дика природа без кордонів» — міжнародний транскордонний проєкт, що об’єднав природоохоронні інституції Білорусі, України, Німеччини, Польщі, Британії.

До проекту залучено 4 природні заповідники — «Древлянський», Поліський, Рівненський, Черемський;  біосферний заповідник – Чорнобильський радіаційно-екологічний; 2 національні природні парки – Нобельський і «Прип’ять-Стохід»; входять Рамсарські угіддя — болотні масиви «Біле озеро» та болото «Коза-Березина»; «Переброди», «Сира Погоня», «Сомине» (Рівненський ПЗ), Поліські болота (Поліський ПЗ), Черемське болото (Черемський ПЗ), заплави річок Прип’ять і Стохід (НПП «Прип’ять-Стохід»); Овруцько-Словечанський кряж; заказник «Поясківський ліс» – єдина на українському Поліссі збережена ділянка пралісу, що є об’єктом природно-заповідного фонду України.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here