Представникам найактивнішої та найобдарованішої молоді Житомирщини вже передали авторські календарі «Незламні постаті в історії Україні» на 2023-й рік. Він  вийшов тиражем 100 україномовних та 100 україно-англомовних.

Це волонтерський проєкт ГО «Молодіжний інтеграційний центр», який реалізували спільно з управлінням національно-патріотичного виховання, молоді та спорту Житомирської ОВА.

Його мета – показати незламні постаті різних періодів історії України як на політичній, так і на військовій арені,  їхній внесок у становлення української державності, а також допомогти старшокласникам підготуватися до мультипредметного тесту з історії України.

“Ідея зробити такий календар виникла  ще на початку повномастабного вторгнення російських військ, коли багато українців стали на захист країни, а інші зайнялися активною волонтерською діяльністю. Порадилися з членами нашої організації і визначили, що потрібно працювати у напрямку  національно-патріотичного виховання. До розробки календаря долучилися 5 молодих істориків та дизайнерка: разом спробували  розвіяти міфи росії про те, що Україна не має власної історії й продемонструвати, що у нас вона куди багатша, – говорить  голова ГО «Молодіжний інтеграційний центр», автор проєкту «Незламні постаті в історії України» Дмитро Ткачук. – Обираючи постаті для пілотного проєкту, ми керувались такими критеріями –  незламність, гендерний аспект, прив’язка до певного місяця та її обгрунтування. Приміром, гетьман Іван Виговський зображений у червні, адже 27-29 червня 1659 року у битві під Конотопом його війська гетьмана при підтримці Кримського ханату  завдали нищівної поразки московським військам Олексія Трубецького”. 

Загалом у календарі 6 видатних діячок та діячів – Богдана-Мірія Світлик, Богдан Хмельницький, Іван Виговський, Олена Теліга, Леся Українка, Алла Горська, Петро Калнишевський, Василь Стус, Володимир Зеленський, Степан Бандера,  Ліна Костенко. Зазначається, що усі вони є у переліку обов’язкових в програмі ЗНО та національного мультипредметного тесту для абітурієнтів. 

Ілюстративний матеріал для проєкту «Незламні постаті в історії Україні» готувала  дизайнерка «Молодіжного інтеграційного центру» Альона Мельник, а усі рішення про вигляд зображень приймали колегіально.

“Ми хотіли осучаснити постаті минулих часів. Зокрема, Тарас Шевченко –  без шапки, а у Лесі Українки – очі надзвичайного блакитного кольору. Цікаво, що до того вони не мали настільки інтенсивного забарвлення. Цей факт дійсно дивував всіх довкола, адже очі поетеси були наче неземні. Про це згадує у своїх спогадах Лесина сестра Ісидора Косач-Борисова, – продовжує Дмитро Ткачук. –  Окрім зображень постатей, на сторінках календаря є коротка інформація про їхню діяльність, приклад незламності,  вислови про Україну та заклик до боротьби за свободу держави. Календар зроблено таким чином, аби кожен його власник дивився на незламних особистостей, надихався ними й  продовжував наближати нашу перемогу у нинішній війні”.

Оскільки календар став дуже популярним і має попит, найближчим часом планують надрукувати додатковий тираж. Для тих, хто бажає отримати такий, радять слідкувати за анонсами на фейсбук-сторінці громадської організації.

Крім цього, у 2024-му хочуть знову видати календар на наступний рік, але вже з іншими незламними постатями,  а  ще  підготувати інформаційний альбом «Визначні постаті Житомирщини».

Юлія Демусь 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here