Протягом останніх років все популярнішою стає пастила. Вона є у лінійці продукції, яку пропонують деякі виробники, та доступна для придбання у мережах маркетів і магазинах. Водночас багато хто готує пастилу вдома  – для себе чи на замовлення. 

Простими словами, пастила – це  продукт, в основі якого яблучне пюре з додаванням фруктів, ягід та овочів, які сушать протягом  10 і більше годин при низьких температурах (волога з пюре видаляється, воно стає тоненьке, легко ріжеться і скручується,  не псується так швидко як свіжі овочі та фрукти). Завдяки цьому зберігаються вітаміни та мікроелементи.  

Пастила досить поживна, корисна і смачна,  може слугувати як перекус чи десерт до гарячих напоїв. Нею залюбки смакують дорослі та діти.

Саме пастила є основою асортименту бренду Мur.sneki, який рік тому заснувала Тетяна Муравська із Баранівки.  Як і більшість, дізналася про неї з інтернету, але у рідному містечку цим ніхто не займався, тож вирішила спробувати сама. На той час вдома була сушарка. За три місяці відпрацювала ідеальну рецептуру (співвідношення інгредієнтів та час дегідратації) і почала приймати замовлення.

Нині, окрім вже більш звичних смаків,  –  полуниця, вишня-банан, яблуко, вишня, порічка, смородина, груша, малина, має ще й пастилу з  апельсинів, шовковиці, ожини, слив, винограду, чорної горобини, полуниці й м’яти, які зустрічаються  значно рідше. 

Пані Тетяна відкрита до кулінарних експериментів і завжди пробує робити щось нове. Приміром, так з’явилася пастила мохіто (лимон +м’ята +імбир). Це поєднання для багатьох більш звичне у прохолодному напої, але доволі освіжаюче виглядає і у  консистенції пастили.

У багатьох викликає здивування і цікавість пастила з щавлю, яку також виготовляє Тетяна Муравська. Додає м’яту чи апельсин, тоді готовий продукт має зелений колір, або банан і, відповідно, після сушки пастила коричневого кольору. До речі, вона зовсім не кисла.

З овочевих ще є пастила томатна, гарбузова, шпинатна, гарбузова з додаванням помідорів і часнику. А віднедавна з’явилися хлібці з льону із гарбузом, томатами і часником. 

«В основі будь-якої пастили яблучне пюре: яблука чищу, запікаю,  перебиваю блендером,  змішую з іншими компонентами. Можна додати терте яблуко у суміш, тоді вийде оригінальна текстура. Пастила  – натуральна, без додаванням підсолоджувачів, барвників. Усі процеси – абсолютно ручна робота. Фрукти і ягоди заготовляємо у сезон та морозимо, переважна більшість  – з нашого саду та городу. Решту купуємо у місцевих фермерів, – говорить власниця Мur.sneki Тетяна Муравська. – Готуємо на замовлення не лише пастилу, але й фріпси  (яблуко, банан, полуниця, слива, груша, цитрусові), курячі джерки та ковбаски.  Багато років для себе робили яблучний оцет  природного бродіння, а у цьому сезоні продаємо його. Використовуємо лише домашні необроблені яблука, їх миємо, тремо, поміщуємо у ємкість, залишаємо бродити, потім проціджуємо, відстоюємо, фасуємо. Можна додавати  його до страв, вживати у лікарських цілях і так далі. Для себе сушу зелень для приправ, трави і квіти для чаїв».  

Юлія Демусь