Home Цікаво Точки «СПІЛЬНО» на Житомирщині – простір для дітей: локації, наповнення, послуги. ФОТО

Точки «СПІЛЬНО» на Житомирщині – простір для дітей: локації, наповнення, послуги. ФОТО

884

Місце для розвитку, творчості, навчання і спілкування – саме так коротко можна охарактеризувати Дитячі точки «СПІЛЬНО», яких протягом минулого року на Житомирщині відкрили  дев’ять і ще три у найближчих планах. Там проводять освітні заходи, заняття, майстер-класи, квести, зустрічі, організовують корисне дозвілля для батьків і дітей. Таку ініціативу в регіоні реалізовують в рамках  крос-секторального проєкту ГО «НУО «Ін Тач Юкрейн Фундейшн» за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

У точках «СПІЛЬНО» також надають послуги гуманітарного кейс-менеджменту, психосоціальну підтримку, інформування щодо оформлення документів та розв’язання правових питань щодо дітей, перенаправлення до вузькопрофільних спеціалістів (медиків, психологів, логопедів), консультування щодо доступних соціальних послуг у громаді, інформування щодо допомоги від державних чи міжнародних організацій. Звертатися можуть сім’ї з дітьми, які перебувають у складних життєвих обставинах, багатодітні родини, малозабезпечені, вразливі, сім’ї внутрішньо переміщених осіб, із постраждалих громад, сім’ї, де є діти з інвалідністю, сім’ї з неповнолітніми одинокими батьками, родини, де діти та батьки постраждали від насильста. Працівники Дитячої точки, психолог та фахівець з соціальної роботи, працюють для забезпечення інтересів дитини з дотриманням правил «childsafeguarding» (захист дитини).

Перша точку  облаштували у Житомирі влітку цього року  в партнерстві з  ГО «From Ukraine». Спершу вона діяла у наметі на вулиці, а  згодом перемістилася у приміщення колишнього кінотеатру «Жовтень» і продовжує працювати.

Від жовтня Дитячі точки «СПІЛЬНО» з’явилися також у Черняхівській, Олевській, Ружинській, Баранівській та Ємільчинській громадах. Усі вони функціонують і проводять активності, співпрацюють із вчителями, викладачами гуртків, держслужбами.

Ще три точки  діють у Бердичеві, Коростені та Житомирі (вул. Космонавтів, 36) під координацією ГО «Соціальна Синергія».  Вони створені під час проєкту «Соціальні послуги для сімей в громаді», який впроваджується Дитячим Фондом ООН (ЮНІСЕФ) та Консорціумом партнерських організацій. Вже незабаром три Дитячі точки будуть у Малині та Попільні, на базі центру первинної медико-санітарної допомоги в Коростишівській громаді. 

У Житомирі Дитяча точка «СПІЛЬНО» працює щодня з 10.00 до 19.00. В інших громадах – з 8.00 до 17.00 або з 9.00 до 18.00 у будні. У вихідні – лише у випадку проведення запланованих та анонсованих заходів.  

«Ми обирали серед громад, де велика кількість внутрішньо-переміщених сімей з дітьми, значна частина саме дитячого населення. Отримували заявки від громад, які прагнули, аби на їх території був створений такий дитячий простір, аналізувались запропоноване приміщення, його розташування, зручність, опалення в зимовий період, наявність/близькість укриття на випадок повітряної тривоги. Важливою також була готовність громади та дотичних організацій/установ допомагати, сприяти та підтримувати функціонування  кожної точки, – розповідає програмний координатор напрямку «Захист дітей» у крос-секторальному проєкті ГО НУО «Ін Тач Юкрейн Фундейшн» Тетяна Піка. –Насправді Дитячі точки «СПІЛЬНО» – це неймовірно круті локації, які, власне, покликані дати можливість дітям бути дітьми, а батькам допомогти вирішити їх питання, адже філософією крос-секторального проєкту є комплексна робота за всіма напрямками (соціальний захист, освіта, охорона здоров’я). У тому числі йдеться і про можливе перенаправлення, коли наші фахівці можуть спрямувати до інших спеціалістів, служб, установ для вирішення індивідуальної потреби дитини та її сім’ї. Важливим направленням у роботі  цих локацій є групові та індивідуальні заняття для батьків/опікунів.  На Дитячих точках  у громадах на кожну локацію передбачено по два координатори, які попередньо пройшли відповідне навчання для роботи у просторах «СПІЛЬНО». Крім цього, постійно проводяться додаткові тренінги для підтримки знань та налагодження роботи точок. За потреби можуть бути запрошені інші фахівці, які задіяні у крос-секторальному проєкті ГО «НУО «Ін Тач Юкрейн Фундейшн».

Дитячі точки «СПІЛЬНО» забезпечені настільними іграми, предметами для активного дозвілля та розвитку, укомплектовані  меблями (столи, стільці, крісла-мішки, полиці, спеціальні контейнери для зберігання, штучне покриття для підлоги), роздатковими та навчальними матеріалами – канцелярія, конструктори, іграшки. Координатори мають комп’ютерну техніку та можливість роздрукувати додатково матеріали, потрібні для занять. 

Під час повітряної тривоги Дитячі точки «СПІЛЬНО» не працюють, а усім відвідувачам пропонують пройти до найближчого укриття. Втім, при виборі локації звертали увагу на те, аби  в такому укритті одночасно могла знаходитися велика кількість людей.

«Кожна точка у громадах – індивідуальна. Є локації, де кілька невеликих кімнат,  а є такі, де один загальний простір із зонуванням – робоче місце координаторів, зона для роботи за столами, зона відпочинку та гри з теплим покриттям на підлозі, зони для  роботи з різними віковими категоріями дітей, для спілкування із батьками, – пояснює PR-менеджер ГО «НУО «Ін Тач Юкрейн Фундейшн» Марина Безименна. – Через шість Дитячих точок «СПІЛЬНО» вже пройшло майже 12 тисяч дітей та їх батьків (дані 2023 року не враховані), з яких унікальних – 3540. У громадах постійно збільшується кількість відвідувачів. Дітям подобається сюди приходити. Найпопулярніша точка у Житомирі, так як почала функціонувати раніше. До речі, її відвідуваність є найбільшою в Україні.  Впровадження проєкту заплановано до травня цього року, але сподіваємось, що він матиме продовження. У громадах наповнення Дитячих точок «СПІЛЬНО» залишатиметься і буде доступним для використання за призначення – спрямоване, наприклад, до інклюзивно-ресурсного центру, реабілітаційного центру тощо».

Довідково: Дитячі точки «СПІЛЬНО» – це дружні до дітей простори, створені ЮНІСЕФ Україна в рамках реагування на гуманітарні кризи у лютому 2022 року. Це своєрідне сприятливе середовище, в якому діти мають доступ до вільної та структурованої гри, відпочинок, дозвілля та навчання. Тут може бути надана психосоціальна та освітня підтримка, проводяться заходи, які відновлюють почуття нормальності та безперервності. Програма «Спільно» – це поєднання існуючих у громаді послуг для дітей та сімей із тими, які тимчасово припинені, або яких не вистачає для задоволення потреб у навчанні, соціальних сервісах, медичних послуг, психологічної допомоги (в тому числі і для сімей з дітьми, які постраждали від війни, та у громадах, де живуть переселенці). Усі діти можуть відвідувати Дитячі точки «СПІЛЬНО» незалежно від віку, статусу тощо. 

Юлія Демусь

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here