Житомирська політехніка: Як MechLab 3D реформує переробку пластику

668

14 грудня відбувся фінал Lab2Market UA, де команда Державного університету “Житомирська політехніка” представили бізнес-проєкт MechLab 3D, увійшовши в число переможців. MechLab 3D — це інноваційний spin-off проєкт Інноваційного хабу Житомирської політехніки, який орієнтований на мейкерів, малий та середній бізнес. Він включає в себе 3D-принтери та установки для переробки PET-пластика.

Університетська лабораторія мехатроніки працює з 3D принтерами понад 4 роки. Почали з налаштувань, але зрозуміли, що можуть створити власну модель принтера. Виявили актуальний тренд у переробці пластику і розробили установку для цього, поєднуючи експертизу лабораторії з досвідом у створенні принтерів. Про це нам розповів Іван Новосьолов, співзасновник співзасновник MechLab 3D.

“Ми в університеті вже давно працюємо з 3D принтерами, в нас лабораторія Ми поспілкувались з співзасновниками MechLab 3D, аби дізнатись про проєкти та 3д принтери які допоможуть нам в вірній переробці пластику мехатроніки вже більше 4 років працює з 3D принтерами. Тобто з якихось налаштувань ми починали, потім почали створювати свої і якийсь момент ми зрозуміли, що повністю можемо створити свою модель 3D принтера. І поряд з цим принтером якраз знайшли тренд і актуальність на ринку України і Європи, Сполучених штатів, що є на тренд на переробку пластику. Ми знайшли технологічне рішення, це якраз створення цієї установки з переробки пластику і ось поєднання усі там експертизи лабораторії більше там 4 років створені 3D принтерів. Плюс актуальність і тренд на ринку, ми якраз зрозуміли, що це саме час, де потрібно створюватися такий продукт. Ми його створили і презентували, спочатку ми його презентували на міському конкурсі бізнес ідей, які організовуються тут в Житомирі, ми його виграли. Потім якраз ми брали участь в акселераційній програмі, 14 грудня був фінал цієї програми.

Модуль, який стосується того, щоб безпечно більш працювати в умовах блекаутів- допоможе якраз при створенні якихось великих масштабних проектів або там і малих серійних. Про те, що якщо там вирубається світло, зазвичай друк припиняється, його неможливо відновити. За допомогою нашого модуля, можна буде зробити безпечно і друк зможе продовжуватися після відновлення світла після подачі електроенергії. Якщо говорити про бокс як раз про правильне зберігання пластику, тому що якщо пластик змінює, деформує свою фізичну, там умову свій фізичний стан може не надрукувати так якісну деталь, а цей бокс, який ми будемо пропонувати, буде допомагати зберігати пластик, так щоб він друкував якісно і ефективно”, – розповів Іван Новосьолов, співзасновник MechLab 3D.

Науковець Ярослав розповів про установу для переробки пластику, також про те, що вони мають змогу виготовляти матеріали для інших принтерів. Головна мета — перевершити Китай у якості та постійно вдосконалюватися, працюючи над більш конкурентоспроможними рішеннями.

“У нас власна конструкція свого екстудеру в принтері, що дозволяє більш правильно проходити процес оплавлення. У нас власна конструкція коеток, який дозволяє досягнути високих швидкостей дюку збереженням точності. Також в нас свій технологічний процес, яка з переробки з цих бутилок установка спроектована таким чином, що процес з точки зору фізичного хімічних перетворень походили максимально ефективно і якісно для отримання необхідного плитка для друку. Наш принтер може друкувати будь якими пластиками які присутні на ринку, це не означає, що він заточений чисто під РЕТ пластику або навпаки. Так само наш установка може виготовляти пластик, для будь якого принтера і ми можемо подавати їх як комплексне рішення. Дещо ефективніше і вигідніше, якщо купуєш комплекс або окремо, або принтер і установку, якщо тобі не потрібно або те або інше, і ми розглядаємо різні варіанти. Створення принтеру, хоч і було важким, але ми чітко розуміли, що потрібно робити, який є тенд та куди потрібно рухатися. Нам це необхідно зробити краще, ніж це роблять Китаї, і ми все ще вдосконалюємо для того, щоб бути більш конкурентними. Безпосередньо саме виготовлення принтеру від початку до тієї моделі якої ми дійшли це шлях десь близько п’яти років, якщо брати всю експертизу. Якщо брати початок відліку там створення цієї моделі, яку ми зараз маємо- близько півроку, п’ять місяців від початку моделювання до створення першого комерційного прототипу”, – каже Ярослав Козяр, співзасновник MechLab 3D

Підписуйтесь на «Перший Житомирський» у соцмережах:
Telegram
Facebook
Instagram
YouTube
TikTok

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here