Home Цікаво Житомирянам показали унікальне дорогоцінне каміння і метеорит. ФОТО

Житомирянам показали унікальне дорогоцінне каміння і метеорит. ФОТО

1894

У Житомирському обласному краєзнавчому музеї 30 вересня відкрили виставку «Камінь істини», яка триватиме до неділі 3 жовтня.

Журналісти Першого житомирського поспілкувалися з завідувачем відділу природи Петром Печенюком та дізналися про особливість даної виставки.

“Виставка, яку ми пропонуємо глядачу має багато популярних екземплярів. У нас геологічних зразків більше 10 000. Зокрема, ми хочемо показати людям справжній метеорит, подарований нам академіком Павлом Тутковським в 1910 році. На зорі існування нашого музею”.

“Тут є унікальна колекція гранітів, як ви можете побачити, ця колекція унікальна, як відбитки пальців. У кожному родовищі свої граніти, своєї краси”.

“Однією з родзинок нашої виставки є пегматит. Це така скельна гірська порода, дуже цікава тим, що вона містить у собі величезну кількість корисних копалин. Серед них є рідкісні корисні елементи, а також самоцвіти і дорогоцінне каміння. Все це добувається з наших пегматитів. Це і опал, берил, гранат, топаз та інше каміння”.

“Ще однією цікавою родзинкою нашої виставки є кремінь. Ця гірська порода цікава тим, що наші давні предки робили з неї знаряддя. Також у нас є ребро мамонта, подароване нам меценатом, із зарубками кременевих знарядь первісної людини”.

У нас є зразок нафти, нумуліти, белемніти, також є декоративне каміння, самоцвіти“.

“Унікальна порода волиніт – є лише на Житомирщині. Більше ніде в світі її немає. Цю породу відкрив Готфрит Оссовський в 19 сторіччі”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here