Home Цікаво Житомирянка виготовляє 48 видів пастили, частину коштів відправляє на ЗСУ. Фото

Житомирянка виготовляє 48 видів пастили, частину коштів відправляє на ЗСУ. Фото

У травні минулого року житомирянка Кароліна разом із дітьми повернулася з-за кордону, куди виїздила через початок повномасштабного вторгнення російських військ в Україні, і поступово почала повертатися до улюбленої справи – виготовляє пастилу та фріпси на замовлення. Вже у червні частину із заробленого змогла відправити на потреби ЗСУ. Відтоді взяла за правило – кожного місяця 10% від прибутку переказує на рахунки різних фондів, організацій та волонтерів, які опікуються військовими. Про все детально звітує на сторінці свого бренду keri_pastila в соціальній мережі.

Там також публікує світлини  корисних і натуральних перекусів та відео процесу їх приготування. Займатися цим почала більше двох років тому, перебуваючи у декретній відпустці. На той час меншому синові Романові  якраз виповнилося 6 місяців, тож саме мамина пастила із яблучного пюре й стала його першим смаколиком. Оскільки дегідратора ще не мала, то готувала її у звичайній духовці. Згодом, продаючи взуття, зібрала кошти на необхідне обладнання і почала поступово відпрацьовувати свої навики. Відзначає, що рецептів та порад у мережі можна знайти багато, але на практиці не все так просто, тож досвід здобувається виключно методом спроб і помилок. Нині має замовлення з різних куточків країни та навіть відправляє за кордон – у Польщу та Німеччину.

«Коли купила свій перший дегідратор, почала експериментувати зі смаками, додаючи до яблучного пюре різні ягоди. Дегустували пастилу чоловік, донька і син. Зрозумівши, що вже щось вдається і було напрацьовано 10 класичних смаків, я почала пропонувати свою продукцію людям.  Зараз в асортименті keri_pastila  – 48 видів пастили: класичні смаки (яблучне пюре+ягідка), шоколадні, з тертим яблучком та горішком, йогуртові. Класичні залишаються найпопулярнішими. Їх переважно беруть для наймолодших, бо споживати таку пастилу можна з 6-місячного віку, адже у складі лише фрукти. Вона без цукру, меду  чи  будь-яких інших додатків,  – говорить Кароліна. – Шоколадні, з тертим горішком і яблуком, йогуртові – це ті поєднання, які я відпрацьовувала самотужки. Не все одразу вдавалося, але я довела результат до досконалості. Ще роблю фріпси із яблука, банана, кокоса, груші, апельсина, лимона, ківі, ананаса, окремо є яблуко з горіхами. Ягоди і більшість фруктів, які використовую для пастили, збираємо у власному саду і на ділянці біля будинку в селі (груша, яблука, шовковиця, вишня, абрикос, сливка). Щось досаджували, частину беремо у друзів, сусідів та знайомих. У сезон готую одразу зі свіжих ягід і роблю заготовки на потім – зберігаю їх порціями в пакетах в окремій морозильній камері. Помічників у мене немає – все готую, складаю, пакую, створюю накладні  та відправляю сама, наповнюю блог контентом. Чоловік займається закупами  і робить усю іншу важку роботу, де потрібно піднімати чи переносити щось важке. Поки все роблю на власній кухні, але працюємо над тим, щоб облаштувати окреме приміщення».

Приготування пастили починається із миття і чищення свіжих яблук. Потрібно обирати солодкі сорти. Далі їх проварюють, аби виділився пектин. Після цього додають інші ягоди і фрукти в свіжому вигляді, збивають блендером і пюре тонким шаром розливають по піддонах та поміщають в дегідратор на 10-11 годин, залежно від кількості піддонів.  І пастила, і фріпси сушаться при низькій температурі – 45 градусів, щоб усі вітаміни збереглися.

Вони можуть слугувати як перекуси під час навчання, на роботі чи після занять у спортзалі, адже швидко відновлюють енергію, насичують організм вітамінами і покращують обмін речовин. Можна просто їсти або разом з чаєм/кавою.  

Зберігати радять у герметичній упаковці і в темному місці при відносній вологості повітря не вище 65%, оскільки пастила боїться вологи. Якщо її помістити у герметичний контейнер чи банку, поставити у приміщенні, яке добре провітрюється і при температурі не вище 25 градусів (чим прохолодніше, тим краще), то термін придатності становитиме пів року. Пастилу у вакуумній упаковці можна зберігати до 12 місяців.

«У мене все йде свіженьке – з дегідратора. Отримую замовлення і відповідно до цього починаю готувати, а далі по коробочках  і на відправку. Термін виконання замовлення 3-5 днів. Якщо довше, то  обговорюємо це  індивідуально. Маю дуже зручне пакування – по дві трубочки в пакетику. Можна покласти в сумочку, рюкзак, взяти в дорогу. Доньці Дарині даю з собою в школу, синові беру на прогулянку, – продовжує Кароліна. – Я – мама в декреті, який, до речі, незабаром закінчується. Робити пастилу почала, аби не сидіти на місці, пригощати свою родину. Першочергово це було як хобі, але вже рік я більш активно працюю над цим: шукаю клієнтів, розвиваю сторінку, веду блог. Завдяки збільшенню кількості замовлень, маю можливість більше донейтити на підтримку ЗСУ. Переказую кошти на фонд Притули,  благодійний фонд Тетяни Солодко, нашим житомирським волонтерам».

Юлія Демусь