Home Відпочинок Костел св. Антонія Падуанського – унікальний зразок бароко на Житомирщин

Костел св. Антонія Падуанського – унікальний зразок бароко на Житомирщин

519

Цікавою пам’яткою архітектури є побудований у стилі бароко костел св. Антонія Падуанського (1786 р) в Андрушівському районі.

Костел в стилі бароко являє собою цегляну, трьохнефну, чотирьохстовпну базиліку з п’ятигранним пресбитерієм и прямокутними сакристіями, з гвинтовими дубовими сходами (аналогічні гвинтові сходи були розміщені по обидва боки головного входу і вели на хори).

На фасаді центральна нара прикрашена трикутним фронтоном, поєднаним волютами з бічними навами. Склепіння в бічних навах хрещаті. Архітектурний образ споруди справляє враження благородної пам’ятки архітектури високого мистецького щаблю, нечастого на теренах Житомирщини.

Фасади прикрашали спаренними пілястрами іоничного ордера з гірляндами в капітелях, арка головного входу фланкірована тосканськими колонками.

Пам’ятник був огороджений цегляною огорожею з воротами та трипрохідною дзвіницею. В цьму костелі здійснювались всі метричні записи католиків навколишніх сіл Житомирщини.

Сам костел знаходиться на території старовинного городища, яке возвишається над р. Гуйвою і з якого відкривається чудовий краєвид на долину річки і навколишню місцевість. Збереглись ще й залишки валу, яким було оточене городище. Стара Котельня, по праву, може вважатися одним з найстаріших міст України. Згадки про це село з населенням трохи більше тисячі чоловік зустрічаються в літописах ще з середини 12-го століття.

Адреса: Житомирська область, Андрушівський район, с. Стара Котельня

Координати: 50°06′12″ пн. ш. 28°56′51″ сх. д.

Джерело: tic.zt.ua

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here