Home Відпочинок ”Мандрівки Житомирщиною”: маєток Ганських та садиба Карницьких

\”Мандрівки Житомирщиною\”: маєток Ганських та садиба Карницьких

1245

Вирушаєте у мандрівку? Бажаєте побачити шедеври архітектури та садово-паркової культури? Тоді запрошуємо завітати в Ружинський район, де вже кілька століть розташовані унікальні пам’ятки історії – маєток Ганських та садиба Карницьких.

Маєток Ганських

У с. Верхівня Ружинського району знаходиться унікальна пам’ятка історії, архітектури та садово-паркової культури – маєток Ганських. Історія маєтка пов’язана з родиною шляхтича Яна Ганського. Саме він у кінці XVIII ст. заснував парк на території сучасного маєтку, а у 1800 році збудував в античному стилі палац. Закінчував будівництво син Яна – Вацлав Ганський. Маєток будували майстри запрошені з Поділля та Волині. Керували будівництвом відомі на той час архітектори. Після одруження у 1819 році з Евеліною Ржевуцькою Вацлав Ганський подарував їй село Верхівню разом з маєтком. В 1847 році тут поселяється Оноре де Бальзак та пише свої найвідоміші п’єси. Останнім господарем Верхівні та маєтку був брат Евеліни – Адам Ржевуцький. Маєток занесений до реєстру національних святинь України.

Садиба Карницьких

Ще одна пам’ятка архітектури палац Карницьких знаходиться в с. Рогачі на кордоні Вінницької та Житомирської областей.

Садиба була побудована польським шляхтичом Карницьким. Зводив родову резиденцію відомий київський зодчий Кароль Іваницький. Для будівництва було виділено досить багато грошей, і це було того варте: від самого в’їзду до палацу вела каштанова алея, наприкінці якої був палац з портиком і шістьма колонами, а на фронтоні містився герб сімейства Карницьких.

Від саду йшов вхід до Зеленого салону, де зберігалися вироби з золота та діамантів. Однак за революції багато речей знищили, і до нашого часу мало що збереглося. До 1995 року в будівлі палацу знаходилася місцева школа, поки стіни не почали руйнуватися.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here