Home Війна Чим небезпечні житомирські телеграм-канали про повістки?

Чим небезпечні житомирські телеграм-канали про повістки?

1930

У телеграмі масово розповсюджуються та ростуть мережі каналів із повідомленнями про роздачу повісток у містах. В тому числі є декілька, що стосуються Житомира – кількість підписників там щодня зростає тисячами.

Контент каналів – адреси “роздачі повісток”, фото військових (часто просто на вулицях, фото не комісарів і не під час роздачі повісток), а також жваві обговорення, у тому числі провокаційного характеру.

Такі канали, публікація там адрес військкоматів (ЦТК), блокпостів, місць масового скупчення людей є небезпечними і можуть використовуватися представниками країни-агресора. Зокрема, з метою ІПСО (інформаційно-психологічних операцій) росіянами.

Вони можуть бути створені для того, щоб розганяти паніку. Також часто адміністратори пабліків поширюють подібні повідомлення свідомо, добре розуміючи, що маніпулюють суспільно важливою інформацією, яка допомагає авторам телеграм-каналів збільшувати свою аудиторію.

У більшості випадків ця інформація жодним чином не перевіряється.

Зокрема, на один із таких ТГ-каналів журналісти написали фейкову адресу роздачі повісток. Вже за декілька хвилин це повідомлення було опубліковане. Тобто будь-хто може надсилати будь-яку інформацію. Врешті це може провокувати паніку в населення.

На що варто звернути увагу?

  • поширення неперевіреної інформації – може здійснюватися свідомо, для розгону паніки або каналу; неправильне написання слів, адрес (як можуть писати немісцеві);
  • провокації в обговореннях (на таких каналах можуть сидіти провокатори, які поширюють тексти з методичок – про “незаконність воєнного стану”, “незаконність виїзду за кордон”, “здачу керівниками ОСББ, працедавцями військкоматам всіх”, правила, що робити коли виписують повістки та ін. Методички іноді навіть не перекладають із російської);
  • розпитування про адреси військкоматів, закладів масового перебування людей;
  • фото – можуть використовувати з інших міст, аби створювати ефект масовості;
  • користувачів, з якими вступаєте в переписку.

Надаємо приклади того, що відбувається у групах (назви та міста не поширюємо) – приклад інформації про “здачу” та “незаконність”.


Експерти наголошують: сьогодні те, що розноситься у соцмережах, більше схоже на чергову ворожу інформаційно-психологічну операцію (ІПСО), яка вміло використовується росіянами.

Крім того, ГУР попередило про те, що що найближчим часом очікується комплексне та масштабне вкидання ворогом фейкових новин, яке здійснюватиметься із залученням усього спектру сучасних інформаційних засобів та спрямоване на підрив довіри до України з боку західних партнерів.

Спецслужби країни-агресора планують від імені популярних західних видань звертатися до українських журналістів із пропозиціями надавати інформацію про стан української економіки, політичну ситуацію в державі та діяльність Збройних сил України.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here