Home Війна Народний «ленд-ліз»: Порошенко з волонтерами за півроку передав у ЗСУ допомоги на...

Народний «ленд-ліз»: Порошенко з волонтерами за півроку передав у ЗСУ допомоги на 46 млн доларів

333

За півроку після початку широкомасштабного вторгнення російської армії Фонд Порошенка, компанія «Рошен» та волонтери ГО «Справа Громад» передали у ЗСУ допомогу на суму майже 46 млн доларів США. Порошенко каже – попереду нові масштабні закупівлі для фронту.

«З 24 лютого ми зосередили свої зусилля на трьох напрямках. У парламенті наша команда неухильно дотримується принципу внутрішньої єдності. Ще один пріоритет – зміцнення міжнародної підтримки України. І найголовніше – зробити все для постачання озброєння, засобів захисту, бронетехніки та безпілотників для ЗСУ», – пояснює Порошенко.

Починали 24 лютого з оснащення всім необхідним батальйонів київської тероборони, в тому числі і створених на базі «Євросолідарності». На початку весни не було нічого –  ні бронежилетів,  ні касок, форми і  навіть білизни, нагадав Порошенко: «ручні кулемети, гранати, радіостанції, – все, що потребували з перших днів бійці територіальної оборони Києва та Збройних сил, ми знаходили, викуповували, постачали».

Для медичного забезпечення у війська було передано аптечок натівського зразка на 330 млн грн, а також ліки та машини швидкої, у тому числі броньовані.

«Броня на фронті потрібна скрізь. Броня – це ключ до контрнаступу і очищенню наших земель від ворога. Ми отримали контракт, закупили, доставили в Україну і вже передали десантникам 11 сучасних італійських броньовиків «Шилд». А будуть ще британські БМП «Спартан», на них вже отримані ліцензії і вони вже викуплені. Це вже не кажучи про сотні повнопривідних військових вантажівок, десятки пікапів, тягачі для перевезення надважкої бронетехніки – всі це механізми і коліщатка нашого наступу і перемоги», – зазначає Порошенко.

Зараз у Порошенка працюють над оснащення ЗСУ сучасною технікою – безпілотниками і військовими роботами. «Проект «Посейдон» з оперативними безпілотниками, який називається «Очі Арти», дозволяє нашій артилерійській розвідці по всьому фронтові бачити і знищувати російські склади боєприпасів, російські скупчення техніки і живої сили, російські штаби», – нагадав він. 

Вже у бригадах і понад 350 дронів Autel – це маленькі робочі «пташки», що допомагають воїну орієнтуватися довкола своїх позицій.

Найголовніше – рятувати життя українських воїнів, наголошує п’ятий Президент. Саме тому ще один важливий проект реалізується спільно з батальйоном парамедиків «Госпітальєри». «Проект називається «Журавель», він буде присвячений можливості евакуації з переднього краю», – розповів Порошенко про нового безпілотного робота THeMIS.  «Ми зараз його бронюємо. Ми вдосконалюємо систему управління. Я дуже дякую «Госпітальєрам», які зголосилися стати нашим партнером у цьому проекті», – говорить Порошенко.

THeMIS – це естонська платформа, яка вже викликала справжню істерику в росіян – за те, щоб «захопити» безпілотного робота в полон, за поребриком навіть оголосили винагороду у мільйон рублів. «Не дочекаються» – говорить Порошенко.

«Ми будемо завозити і броньовані ambulance – евакуатори. Перша машина вже законтрактована і надійде до «Госпітальєрів», – повідомив п’ятий Президент.

80% проектів постачання техніки у ЗСУ непублічні з огляду на питання безпеки – наголошує журналіст та громадський активіст Віталій Гайдукевич. Він також зазначає, що майже 46 млн доларів, які спрямовані на ЗСУ Фондом Порошенка спільно з волонтерами, – це співставна сума із допомогою Україні деяких європейських держав-членів НАТО. 

«Ми маємо величезний комплекс співпраці, включно з тим, про що я не казав і поки що говорити не буду, з підтримкою наших Сил Протиповітряної оборони. Ми це робимо з 2014 року без зайвого розголосу. Але це залишається серед наших пріоритетів», – говорить Порошенко.

Петро Порошенко подякував усім, хто перераховує кошти на підтримку армії.

«Доля України, доля кожного з нас вирішується тепер на фронті. Я хочу подякувати тим сотням і тисячам людей, які залучені в організацію системи допомоги від «Справи Громад». І подякувати тим десяткам тисяч людей, які відгукуються на наші заклики і включаються в цю допомогу – грошима, волонтерською працею. Разом ми переможемо ворога», – наголошує Порошенко.

«Ключове слово для нас – контрнаступ. Саме контрнаступ ЗСУ визначить подальший хід війни. А для успіху  потрібне ще більше ресурсів. Тому нам зараз належить підтримати наших бійців у критично важливих точках: і в місцях найгарячіших боїв, і у вузлах логістичних проблем. Це наше завдання. Завдання «Справи Громад»,  завдання «Братів по Зброї», вони зосередяться на його вирішенні. Доля України, доля кожного з нас вирішується тепер на фронті. Ми зробимо все, що в наших силах, щоб зміцнити ЗСУ перед вирішальними боями», – наголошує Порошенко.

Долучитися до підтримки ЗСУ можна на сайті ГО «Справа Громад» https://spgr.org.ua/uk/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here