Трибунал для путіна: адвокати безкоштовно допомагають українцям подавати заяви до Гааги

1119

Понад 4,6 тис. мирних українців загинули у війні. Із них 341 – діти.  Це тільки офіційні дані зі звіту Управління Верховного комісара ООН. До жахливих цифр не включені тисячі невпізнаних із масових поховань, прихованих братських могил на окупованих територіях, тисячі випадків катувань і згвалтувань українців. Крім того, втрати майна вже сягають більше 100 мільярдів доларів.

Кожен злочин, вчинений російським солдатом, має бути покараний у судах. Українці вже мають звертатися до Міжнародного трибуналу, аби злочинці із росії опинилися на лаві підсудних. 

У Житомирі адвокат Олексій Ясюнецький разом зі своїм колегою із Сан-Марино,  акредитованим у Міжнародному кримінальному суді адвокатом Achille Campagna  безкоштовно подають заяви українців до Міжнародного кримінального суду.

Цим вони допомагають Україні боротися проти путіна зброєю міжнародного права.

Адвокати вже подали декілька десятків заяв від українців, у томі числі жителів Житомирської області, м. Бучі Київської області.

У коментарі для Першого житомирського вони розповіли, чому важливо звертатися до МКС, в яких випадках та на яке покарання для злочинців очікувати.

“Наразі я зі своїм колегою Achille Campagna з Сан-Марино, який є акредитованим адвокатом при Міжнародному кримінальному суді, займаємося оформленням та поданням документів про військові злочини росії в Україні.

Це може бути вбивство, катування, незаконне позбавлення волі, повне знищення майна. Ми беремо також злочини, які були вчинені проти територіальних громад – пам’ятники, церкви, храми, об’єкти соціальної інфраструктури – лікарні, дитячі садочки, школи, будинки культури. Якщо є повне знищення майна і воно не підлягає відновленню, ця справа може бути передана до Міжнародного кримінального суду”, – розповів адвокат Олексій Ясюнецький.

Його колега із Сан-Марино розповідає, що кількість звернень до суду зростає і все більше українців розуміють, що вони мають право подавати заяви. 

“Ми дуже швидко створили нашу команду. Ми лише почали, але темпи зростають, і незабаром нам знадобиться більша структура, щоб впоратися з усіма запитами.

Першочергово подаємо справи про вбивство мирних жителів та знищення громадських будівель.

Зараз стадія дуже рання. На цьому етапі заявки можуть бути розглянуті на предмет фактів, які повідомляє кожна жертва.

Я хотів би уточнити, що люди, які втратили свої будинки чи інше особисте майно через незаконне бомбардування невійськового об’єкта чи інші основні міжнародні злочини, МАЮТЬ ПРАВО подавати заяву до Міжнародного кримінального суду.

В інших ситуаціях – наприклад, в Афганістані – Суд встановив, що багато власників нерухомості не знали про свій статус потерпілого. Вони помилково вважали переконання, що жертва повинна була зазнати травм, фізичної шкоди, щоб належати до категорії тих, хто відповідає вимогам.

Тому я наголошую: особи, які постраждали від знищення їхнього майна, можуть отримати статус жертви відповідно до міжнародного права (ст. 68 Римського статуту)”, – розповів Achille Campagna.

Військові злочини на Житомирщині та в Бучі

У Міжнародному кримінальному суді вже справи стосовно знищення окупантами 25 ліцею, будинків культури та інших соціальних об’єктів у Малинській громаді, вбивств мирних людей на півночі Житомирщини та в м. Буча.

“Є звернення з Житомирської області, це переважно північ області (Коростенський район, Малинська громада). Але переважно потерпілі з міста Бучі Київської області.  Я туди виїжджаю, спілкуюся з ними, іноді вони заповнюють документи онлайн. 

Також обробили та подали заявку від Житомирської міської ради стосовно 25 ліцею. У Малині теж школа, у громаді будинки культури, які жодного стосунку до військової інфраструктури не мають. Відповідно, це варварське знищення об’єктів  соціального значення.

Ці документи вже передані до Міжнародного кримінального суду”, – деталізував адвокат Ясюнецький.

Що дає звернення до Міжнародного кримінального суду

Міжнародний кримінальний суд – орган, компетентний притягти до відповідальності і президента країни-агресора, і військових, і політиків сусідньої держави за усі можливі злочини. 

Суд може позбавити волі на строк до 30 років або ж застосувати довічне позбавлення волі за тяжкі індивідуалізовані злочини. Також суд може призначити штраф або конфіскацію прибутків, майна та активів, отриманих прямо або побічно в результаті злочину.

Адвокати одназу попереджають, що міжнародне кримінальне судочинство – справа, довготривала у часі. Однак вона важлива і для українців, і для всієї міжнародної спільноти.

“Кожна така справа, подана до Міжнародного кримінального суду, по суті є індивідуалізацією злочину, де є конкретна жертва або конкретний потерпілий. Це важливо для України, для людства і майбутніх поколінь. Адже в майбутньому буде засторогою для потенційних військових злочинців. 

Наші подані заяви будуть ілюстраціями їх злочинів. Чим більше таких звернень, тим вища вірогідність того, що злочинці отримають справедливе покарання”, – акцентував Ясюнецький.

Олексій Ясюнецький додає, що кожен, хто звертається до Міжнародного трибуналу, допомагає покарати путіна і його режим. Кожна заява підвищує шанс на реальне покарання агресора:

“Покарання це ув’язнення. 

Покарання може бути безпосередньо виконавців, які чинили це жахіття, так і стосовно військово-політичного керівництва країни-агресора. 

Стосовно безпосередніх виконавців, то вони можуть бути притягнуті до відповідальності як Міжнародним кримінальним судом, так і нашими національними судами. Це зараз уже відбувається. Є перші вироки російським солдатам-злочинцям, які засуджені. Нещодавно був випадок: російського солдата засудили до довічного ув’язнення в Україні”.

Акредитований у МКС адвокат Achille Campagna зазначає, що шанси реального покарання не малі. Враховуючи те, що міжнародні злочини не мають строку давності, потрібно розширювати коло винних, які можуть бути притягнуті до відповідальності:

“Шанси на те, що деякі командири одного дня опиниться перед судом у МКС, не малі.

Треба думати в масштабних часових горизонтах. Адже багато чого може змінитися, наприклад, зміна керівництва в Росії. Подія, яка зараз може здатися малоймовірною, але, знову ж таки, все може статися в найближчі 10 років. 

Але нагадаю: звинувачення в міжнародних злочинах не мають строку давності, відповідно до Римського статуту та міжнародного права.

З огляду на це важливо, щоб новий спеціальний трибунал в рамках правової бази ООН був створений якомога швидше, з юрисдикцією щодо злочинів агресії та будь-яких інших злочинів, вчинених Росією з лютого, з метою також розширення кола винних, які можуть бути притягнуті до відповідальності.

Я виступаю за створення такого спеціального трибуналу, щоб дозволити жертвам брати участь. Щодо його створення нині тривають переговори”.

Він наголошує, що потерпілі можуть одночасно звертатися до будь-яких трибуналів та судів щодо відшкодування збитків. 

Найскладніше у зверненні до Міжнародного трибуналу

Найскладніше у зверненні до Міжнародного кримінального суду – наважитися на це і знову пережити емоції, описуючи все під час формування заяви. Однак на це варто піти, щоб злочинці були покарані. 

Олексій Ясюнецький розповідає, що справа не так юридична, як всихологічна:

“Найскладніше переконати потерпілого звернутися до суду. Тут більше робота не юриста, а писхолога. Люди, які втратили близьких, рідних, у яких на очах убивали їм не до бюрократії та судових розбірок. Розповідаючи, вони це знову проживають. 

Деякі з них кажуть “Навіщо мені звертатися? Все одно я не повернути свою дитину, чоловіка”. Однак, якщо ви не звернетеся, це може бути забуто. Ми зараз бачимо: інтерес світових ЗМІ до України вже не такий, який був на початку російської агресії. І тому дуже важливо, щоб кожен злочин був зафіксований, належним чином задокументований і щоб цей кейс був відправлений до установи, яка вправі розглядати і притягати винних до відповідальності”.

Його колега переконаний: українці повинні звертатися до Гааги задля справедливості, а кожну таку заяву називає вибором мужності.

“Люди повинні робити це заради справедливості. МКС є першим міжнародним трибуналом, який дозволяє жертвам брати участь у судах. Виходячи з досвіду, я можу сказати, що голоси потерпілих були надзвичайно корисними для Суду, значно покращивши справедливість судового розгляду.

Звісно, ніхто не зобов’язаний це робити. Вибір залишається за кожним, хто постраждав. Але це вибір мужності”, – прокоментував Achille Campagna.

До кого звертатися?

Адвокати зазначають, що будуть займатися такого роду волонтерством доти, доки буде потрібно українцям. 

Для того, щоб вони могли допомогли належно оформити заявку до Міжнародного кримінального суду, потрібно звернутися до Олексія Ясюнецького та Achille Campagna.

“Цим буду займатися стільки, скільки буде необхідність допомагати людям. Це форма волонтерства з нашого боку. Тому заявнику це в аніскільки не обійдеться.

Можна звязатися в соцмережах або на електронну пошту. Якщо є потреба в моїх послугах, я надсилаю електронну форму та допомагаю її заповнити. До форми додаються відповідні додатки і потім уже мій колега “шліфує” документи для подання безпосередньо до Міжнародного кримінального суду”, – сказав адвокат.

Адвокат із Сан-Марино допомагає українцям теж добровільно і безкоштовно:

“За мною не стоїть жодна країна чи інституція, я роблю це “pro-bono” (для суспільної користі). Але я не один, українці підтримують мою діяльність. Мій колега Олексій Ясюнецький із Житомира є ключовим у всьому проекті, він буквально виконує роботу, працюючи у важких умовах. Я вважаю його героєм, він робить неймовірну службу своїй країні”, – додав Achille Campagna.

Наразі в Україні зареєстровано понад 19,7 тис. воєнних злочинів та злочинів агресії, у тому числі злочини проти національної безпеки та злочини проти дітей. Серед підозрюваних – 623 представники військово-політичного керівництва рф.

Звернення до Міжнародного трибуналу –  це внесок у перемогу України. Кожен, хто втратив близьких, хто був катований, хто залишився без даху, може не просто бажати смерті окупантам і ненавидіти злочинців, а використати своє моральне право – право на законно покарати злочинців.

Юлія Грама

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here