Свіжі овочі та фрукти користуються попитом упродовж усього року. Проте під час покупок у магазинах чи на ринках варто уважно читати маркування — воно обов’язково має містити інформацію про харчові добавки, ароматизатори, допоміжні матеріали, зокрема й воски, якими можуть бути покриті продукти.
У Європейському Союзі дозволено використовувати низку харчових восків, які класифікуються як добавки та мають E-номери відповідно до Регламенту (ЄС) №1333/2008. В Україні вимога про зазначення таких даних передбачена Законом «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів».
Які воски найчастіше використовують
- E901 — бджолиний віск (білий або жовтий), тваринного походження. Використовується для покриття фруктів, горіхів, цукерок. Може викликати алергічні реакції.
- E903 — карнаубський віск, рослинного походження (з листя пальми Copernicia prunifera). Застосовується для покриття цитрусових, яблук, груш, динь, манго.
- E902 — канделільський віск, рослинного походження (з канделільського куща). Використовується рідше, переважно у кондитерських виробах, іноді для фруктів.
- E904 — шелак, тваринного походження (з лакових комах). Використовується для глазурування цитрусових, яблук, тропічних фруктів.
- E914 — окиснений поліетиленовий віск, синтетичний. Використовується в основному для цитрусових і бананів.
На що звернути увагу споживачам
Фахівці радять завжди перевіряти етикетку: інформація про використання воску має бути чітко вказана виробником або продавцем. Це допоможе свідомо обирати продукти та уникати небажаних реакцій, зокрема для людей із алергіями.