З початком навчального року в більшості українських шкіл знову запрацювали буфети. Водночас їхня робота регламентована державними нормами безпечності харчових продуктів.
Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 24 березня 2021 року № 305, у шкільних буфетах та їдальнях заборонено реалізовувати:
- страви та продукти з високим вмістом солі та цукру (чіпси, сухарики, кремові тістечка, торти, здобні булочки тощо);
- солодкі газовані напої, енергетики, тонізуючі напої та каву;
- фастфуд і страви з великою кількістю трансжирів (гамбургери, хот-доги, шаурму, смажені у фритюрі продукти);
- продукти із простроченим терміном придатності, без маркування чи з перевищеним вмістом барвників, ароматизаторів та підсолоджувачів.
Натомість у шкільних буфетах можна продавати свіжі фрукти та овочі, бутерброди з цільнозернового хліба, молочні продукти з низьким вмістом жиру та без доданого цукру, натуральні соки та питну воду.
Держава наголошує: дотримання цих правил спрямоване на формування здорового харчування дітей та профілактику хвороб, пов’язаних із вживанням шкідливої їжі. Батьків закликають бути уважними до раціону школярів і підтримувати культуру здорового харчування.