У Житомирі пройшов регіональний форум з питань реформи шкільного харчування

820

28 лютого у одному з навчальних закладів Житомира провели регіональний форум, під час якого обговорювали стратегії розвитку та реформування шкільного харчування в Україні. Члени освітньої сфери державної влади поділились із представниками громад Житомирської області планами щодо нововведень реформи шкільного харчування, а також основними її напрямками.

Керівник Проєктного офісу реформи системи харчування в закладах освіти Орест Степаняк назвав 4 основних таких напрямки. Перший – це посилення фінансової та інституційної спроможності громад щодо реалізації реформи. Це означає, що до фінансування сфери харчування залучаються різні джерела, зокрема і так звані “донори-партнери”. Так, наприклад, зазначає Степаняк, WFP (Всесвітня продовольча програма) на сьогодні вже співфінансує організацію харчування в Україні для молодших класів.

Другим напрямком Орест виділяє модернізацію інфраструктури освітніх закладів: оновлення інтер’єру їдалень та заміна старого кухонного обладнання на нове.

Третій – це розвиток кадрового потенціалу: в кожній області буде створено кулінарний хаби, де усі кухарі в межах області зможуть проходити курси з підвищення кваліфікації.

Четвертим же напрямком стане комунікація щодо питання харчування на усіх рівнях – від державного до місцевих.

Окрім цього, великий акцент буде зроблено на здорове харчування для дітей, говорить Орест Степаняк:

“Крім реформи, у нас є питання здорового харчування: толерування з українськими родинами – дітьми, батьками здорового харчування, і розуміння того, чому дітям мають прививати здорові харчові звички з самого дитинства”.

Ще одним пунктом реформи стане впровадження нової професії – кухар закладу освіти, розповідає генеральна директорка Директорату професійної освіти МОН:

“Міністерство освіти, спільно з Офісом реформи працює над впровадженням нового стандарту – кухар закладу освіти. Це абсолютно нова професія, і ми впевнені, що вже з цього вересня ми почнемо підготовку таких фахівців у закладах профтехосвіти. Ми вже затвердили програму підвищення кваліфікації, яка складається з трьох кредитів і фактично покриває всі необхідні навички роботи на сучасному обладнанні з новими рецептурниками. Наша основна задача – змінити підходи до розуміння правильного, здорового харчування, але не забувати що це харчування має бути смачним”.

Як підсумок, відповідно до загальнонаціональної стратегії, кожній області буде поставлено завдання розробити власну програму розвитку, яку необхідно буде реалізовувати до 2027 року.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here