Home Здоров'я Держпродспоживслужба застерігає: восени зростає ризик отруєнь грибами

Держпродспоживслужба застерігає: восени зростає ризик отруєнь грибами

Осінь — традиційний сезон збору дикорослих грибів, однак щороку саме в цей період фіксують збільшення випадків харчових отруєнь.

Держпродспоживслужба нагадує правила безпеки:

  • не збирайте незнайомі гриби, адже навіть їстівні можна сплутати з отруйними;
  • не купуйте гриби на стихійних ринках, реалізація дозволена лише за наявності експертного висновку лабораторії;
  • не давайте грибні страви дітям, літнім людям та тим, хто має проблеми зі шлунково-кишковим трактом;
  • не зберігайте готові грибні страви довго — вживайте лише свіжоприготовленими;
  • при перших симптомах отруєння (нудота, біль у животі, запаморочення) негайно звертайтеся до лікаря.

Крім того, якщо купуєте гриби у магазинах чи на агропродовольчих ринках, звертайте увагу на наявність інформації про продукт, умови зберігання, цілісність упаковки та відсутність здуття кришки у консервованих грибах. Не купуйте продукцію з ознаками псування.

У Держпродспоживслужбі наголошують: дотримання простих правил допоможе уникнути отруєнь та збереже здоров’я.