Home Війна На ЗАЕС працює один реактор, існує загроза ядерної катастрофи

На ЗАЕС працює один реактор, існує загроза ядерної катастрофи

710

Один енергоблок продовжує працювати на Запорізькій АЕС. Після пожежі персонал російські окупанти допустили до роботи.

Усі шість реакторів містять ядерне паливо і в разі потрапляння снаряду станеться катастрофа. 

Про це повідомив в.о. керівника “Енергоатом” Петро Котін:

“Прицільні обстріли тривали до 4:30 ранку, було знищено вщент учбово-тренувальний центр, одну з його будівель. Також було зафіксовано попадання в перший енергоблок і у так звану грязную естакаду ЗАЕС. 

О 4:30 було зломлено спротив захисників атомної станції і загарбники зашли на територію АЕС, взяли під контроль персонал і керівництво АЕС. На сьогодні зв’язку немає, керівництво працює під дулами автоматів загарбника, персона був зранку допущений до виконання обов’язків”.

Наразі прямого зв‘язку з АЕС немає.

“Яку загрозу становить те, що є? Шість реакторів. Є паливо в кожному з них, повне завантаження. Три реакторні басейни  також мають відпрацьоване ядерне паливо. Також на станції є відокремлена ядерна установка – сухе сховище відпрацьованого ядерного палива, в якому зараз уже стоїть 150 контейнерів із відпрацьованим ядерним паливом.

Попадання туди будь-якого снаряду призведе до ядерної катастрофи. Це основна небезпека. 

Тому коли тільки почалися обстріли, ми почали переводити енергоблоки: два енергоблоки були відключені від енергосистеми і почали розхолодження двох інших енергоблоків, щоб привести їх у найбільш безпечний стан щодо ядерного палива, яке в них завантежно”, – сказав Котін.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here