Home Здоров'я Наїлися м’ясної тушкованки: з початку року вже 2 випадки ботулізму

Наїлися м’ясної тушкованки: з початку року вже 2 випадки ботулізму

1064

На початку січня зафіксовано 2 випадки на ботулізм, серед яких 3 людей постраждали. Заразилися від м’ясної тушкованки домашнього виготовлення.

Про це пише головне головне управління Держпродспоживслужби:

Якщо в минулому році перший випадок захворювання виник наприкінці березня, то в поточному році вже на початку січня зареєстровано 2 випадки з 3 постраждалими Новоград-Волинський (Баранівський) та Коростенський (Овруцький) райони. В обох випадках причинами отруєння стала м’ясна тушонка домашнього виготовлення“, – йдеться в повідомленні.

Загалом, упродовж 2022 року в Житомирській області зареєстровано 6 побутових випадків захворювання на ботулізм, внаслідок яких постраждало 7 дорослих осіб (Коростенський район (Овруцький – 2, Олевський – 1), Житомирський район (Любарський, Романівський та Брусилівський – по 1).

Довідково: Ботулізм – це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсико-інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій. Збудником є бактерія – Clostridium botulinum. Спори клостридій у великій кількості присутні в грунті, де можуть існувати довгі роки, у кишечнику багатьох тварин, звідки з фекаліями потрапляють у грунт, а також в мулу озер і морів від риб, молюсків. Харчові продукти, забруднені цим мікробом і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм.Сам збудник – не небезпечний для здоров’я людини, небезпечний – токсин, що виробляється Clostridium botulinum. Спори дуже стійкі до дії факторів зовнішнього середовища, вони не гинуть навіть при кип’ятінні протягом 5 годин.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here