Home Здоров'я Отруєння грибами: як уникнути небезпеки та що робити при перших симптомах

Отруєння грибами: як уникнути небезпеки та що робити при перших симптомах

У Житомирській області цього року не зареєстровано жодного випадку отруєння грибами, однак у зв’язку з активним грибним сезоном фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в області нагадують мешканцям про базові правила безпеки.

У повідомленні, яке оприлюднило ГУ ДПСС у Житомирській області, наголошується, що дотримання простих рекомендацій може не лише вберегти здоров’я, а й врятувати життя.

Основні поради, як уникнути отруєння грибами

  • Не купуйте гриби на стихійних ринках.
  • Збирайте лише ті види, які добре знаєте.
  • Не беріть молоді, старі, пошкоджені або пересушені гриби.
  • Уникайте грибів, що ростуть біля доріг, промислових об’єктів або на забрудненій території.
  • Не вживайте сирі гриби — навіть «перевірені».
  • Варіть гриби щонайменше тричі по 30 хвилин у свіжій воді.
  • Зберігайте готові страви не довше доби й лише в холодильнику.

Кому краще повністю відмовитися від грибів

  • Дітям до 12 років
  • Вагітним і жінкам, які годують грудьми
  • Людям похилого віку

Симптоми отруєння грибами

Перші прояви можуть виникнути вже через 30 хвилин після споживання, але іноді — і через 1–2 дні:

  • нудота, блювання, біль у животі, діарея
  • запаморочення, судоми, задуха
  • зниження пульсу, відтік крові до життєво важливих органів
  • галюцинації, марення

Перша допомога при отруєнні грибами

  • Негайно викликайте «103»
  • Якщо можливо — промийте шлунок водою, прийміть сорбенти
  • Пийте багато рідини, не їжте й не пийте молочних продуктів
  • Не займайтеся самолікуванням і не чекайте, що «минеться»
  • Залишки грибів або страв з них збережіть для лабораторного дослідження