Цьогоріч у Житомирській області зафіксували смертельний випадок від отруєння грибами. Померла 57-річна жінка з Овруцької громади.
Житомирський центр контролю та профілактики хвороб нагадує про правила, які допоможуть не стати жертвою «тихого полювання»:
«Гриби є доволі специфічним продуктом, що містить значну кількість азотистих речовин, зокрема білків, а також жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею».
Як не отруїтися грибами: 10 простих правил безпеки
- Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
- Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
- Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними.
- Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе отруйні речовини, зокрема важкі метали.
- Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддає воду і збільшує концентрацію токсинів.
- Не куштуйте сирі гриби.
- Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
- У випадку отруєння, у жодному разі не займайтеся самолікуванням.
- Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років.
Якщо все ж отруїлися грибами, правила першої допомоги наступні:
- терміново телефонуйте до швидкої – 103;
- прийміть сорбент;
- промийте шлунок водою;
- дотримуйтеся постільного режиму;
- пийте багато води та прохолодного чаю.