Home Здоров'я В Україні заборонили евтаназію та посилили відповідальність за жостоке поводження з тваринами

В Україні заборонили евтаназію та посилили відповідальність за жостоке поводження з тваринами

1089

В Україні заборонені пересувні зоопарки, убивство тварин для регулювання їх чисельності та знущання над тваринами, у тому числі негуманне дресування, дарування як призи, побиття, вбивство.

Відповідні зміни до законодавства набули чинності з 8 листопада 2021 року.

Також забороняється використовувати тварин у рекламі розваг і закладів харчування, для фотосесій (за винятком зоопарків, дельфінаріїв і цирків), утримувати хижих чи рідкісних тварин у неспеціалізованих закладах або вдома.

Які діятимуть штрафи

170-340 грн або попередження –за утримання собак і котів, де це заборонено, вигулювання собак без повідця та намордників чи у не відведених для цього місцях, неприбирання екскрементів тварини у громадського місці. Якщо ці дії вчинили повторно, то штраф сягне від 340 до 510 грн, для посадовців — від 510 до 1020 грн.

1700-3400 грн з конфіскацією тварини – якщо ці дії (наприклад, вигулювання без намордника) призвели до шкоди здоров’ю людини або її майну, то штраф буде від 1700 до 3400 грн з конфіскацією тварини.

За жорстоке поводження з тваринами з 14 років людину можна притягти до адміністративної, а з 16 років — до кримінальної відповідальності. Постраждалу тварину конфісковуватимуть, а її власника позбавлятимуть прав на утримування тварин на п’ять років.

Крім того, за пропаганду жорстокого поводження з тваринами може загрожувати обмеження волі від 1 до 3 років або позбавлення волі від 2 до 3 років із конфіскацією тварини.

Нагадаємо, у Житомирі жінка лякала собаку, виштовхуючи за лапи з 7 поверху. Влітку цьогоріч чоловік викинув тварину із 3 поверху, а в дворі багатоповерхівки водій переїхав собаку на очах у дітей.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here