Home Здоров'я Вітамін D3: користь та правила прийому

Вітамін D3: користь та правила прийому

1042

Якщо ви народилися в осінньо-зимовий період, то змалку зіткнулися з необхідністю вживання препаратів, збагачених вітаміном Д. Цей прогормон називається сонячним, оскільки виробляється за допомогою впливу ультрафіолету в комбінації зі споживанням їжі тваринного походження. Не дивно, що восени та взимку, коли сонце світить не так яскраво, організм відчуває дефіцит цього вітаміну. Але чи він необхідний людині та які правила вживання прогормону Д — зараз розберемося.

Навіщо людині вітамін D?

Практично всі фармакологічні компанії займаються виготовленням препаратів з вітаміном Д3, які постачаються в таблетках чи капсулах. Оцінити вибір лікарських засобів в українських аптеках можна на сайті медичної інформаційної системи Аптека 9-1-1, де ви також зможете порівняти ціни на ліки https://apteka911.ua/shop/vitamin-d3. Говорити про значення біоактивних речовин цієї групи варто не тільки в контексті користі, а й шкоди здоров’ю, що може виникнути при дефіциті прогормону:

  • наявність достатньої концентрації холекальциферолу (Д3) забезпечує надійну підтримку кісткової системи у здоровому стані;
  • профілактичне вживання вітамінів цієї групи під час вагітності дозволяє розвинути у новонародженого вроджений імунітет, а прийом препарату дорослими покращує набутий імунітет;
  • при дефіциті речовини у дитини в рази збільшується ризик розвитку рахіту;
  • прогормон позитивно впливає на активність генів, знижуючи ймовірність появи онкології.

Варто відзначити, що нестача Д3 в організмі загрожує не тільки проблемами з кістками. Також у людини можуть набагато частіше розвиватися гострі респіраторні та кишкові захворювання.

Як правильно приймати вітамін D?

Якщо ви вирішили придбати препарати з Д3 для заповнення концентрації біоактивної речовини або профілактичних цілей, дотримуйтесь таких правил:

  • дозування пігулок не повинно перевищувати 400-800 МО на добу;
  • оскільки прогормон Д викликає активність нервової системи, краще утриматися від його вживання у другій половині дня;
  • речовина є жиророзчинною, тому бажано пити пігулки разом з їжею тваринного походження.

Щодо комбінування вітамінів, ви можете приймати Д3 разом з кальцієм, але утримуйтесь від одночасного вживання з біоактивними речовинами групи Е. Будьте здорові!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here