Home Здоров'я Як допомогти собі, коли осінь вимкнути не можливо – поради психологині

Як допомогти собі, коли осінь вимкнути не можливо – поради психологині

744

Осінь – період, коли хандра та сум можуть застати зненацька. Проте не варто впадати у відчай, впоратися з поганим настроєм більш ніж реально. 

Найкращий спосіб вийти з меланхолійних настрої – проаналізувати свій стан. Проте важливо, для початку, впевнитися, що це дійсно хандра, а не клінічна депресія.

Психологиня Жанна Зарічна, у коментарі для «Перший житомирський» пояснила, чим між собою відрізняються хандра та депресія:

«Осінь-весна – це періоди, коли може загострюватися клінічна депресія. Я б радила кожному проаналізувати, де є просто хандра, коли у вас тимчасово погіршився настрій, і це нормально, а де треба звернути увагу, коли пригнічений стан триває більше двох тижнів, якщо це повторюється із року в рік, якщо раніше настрій був пригніченим, а зараз стало ще гірше».

Спеціалістка радить не вдаватися до універсальних рецептів, на кшталт: «З’їжте вітамінку і настрій покращиться», а все таки почати з глибокої роботи саме над своїм станом:

«Ми говоримо про усвідомлення того, що зі мною зараз. Необхідно запитати себе: “Що я зараз відчуваю?”. А далі можна використовувати самоспівчуття, сказати собі: “Так, зараз зменшився день, не так багато сонечка, часті дощі, і мені так не хочеться йти в цю осінь”. А далі переходимо до вирішення: “Що я можу зробити? Я ж не можу виключити осінь, чи зробити так, щоб її не було. Але я можу сприймати осінь, як тимчасове явище, і навчитися переживати сезони, працюючи над власною реакцією на них”. Ось з таких думок почнеться зміна стану». 

Техніка, яку може спробувати кожен – «Пошук ресурсу». ЇЇ необхідно використовувати тоді, коли енергетичні ресурси низькі, з’являється апатія, сум, пригнічення. Перевага техніки в тому, що кожен може створити свій унікальний рецепт, який допоможе подолати хандру.

Необхідно щодня додавати в своє життя те, що робить вас щасливішими і що вам подобається. Для прикладу:

• Починати ранок зі смачної кави/чаю з цукеркою;

• Якщо ви маєте хобі: малювання, вишивання, спортивні заняття – виділяти час для них;

• Робити гарячу ванну зі свічками та піною;

• Приготувати смачну вечерю і запросити друзів;

• Додавати активності: похід в кіно, театр, кафе;

• Читати улюблені книги в теплій ковдрі;

• Робити зарядку;

• Менше витрачати часу на соціальні мережі, тощо.

У кожного цей перелік буде індивідуальним, і таким чином, вам не наскучить рутина та не зіпсує настрій сіра погода.

Що стосується спорту, його бажано додати в своє життя, оскільки спорт сприяє зниженню рівню картизолу (гормон стресу) в організмі, а також підвищує рівень серотоніну. Жанна Заріцька перевірила це на власному досвіді. Каже, активність здатна покращити настрій:

«Науково доведено, що фізичні вправи підвищують рівень серотоніну. Коли серотонін зменшується, ми почуваємося пригнічено. Тому наша задача – підвищувати його. Я навіть по собі скажу, що коли я займаюся в залі або просто гуляю пішки, відчуваю, що мій настрій став краще».

Ще один важливий момент – кава. Тим, у кого в осінній період підвищується тривожність, вживання кави варто зменшити, адже вона може провокувати збудженсть та нервовість. Краще замінити каву на чай.

Наостанок психологиня додає, найголовніше – нагадувати собі, що це не на завжди:

«Зараз люди ходять у певному відчаї у зв’язку з погодою, але гарна новина, що це пройде».

Проте наголошуємо, якщо ви спостерігаєте пригнічений стан протягом довгого періоду, або відчуваєте різке погіршення стану – зверніться до психолога, аби вчасно допомогти собі в боротьбі з депресією. 

На сайті Центру здоров’я та розвитку «Коло сім’ї», розповіли про найпоширеніші симптоми депресії:

• Пригнічений настрій (може також проявлятися плаксивістю, дратівливістю, озлобленістю);

• Відсутність радості від того, що раніше приносило радість та задоволення – відповідно апатія, пасивність;

• Підвищена втомлюваність, суттєве зниження енергії;

• Порушення пам’яті, уваги, здатності думати, вчитися;

• Порушення сну;

• Зміни апетиту та маси тіла;

• Негативне, песимістичне мислення;

• Сповільнення рухів, мислення, мови (а інколи навпаки «ажитація» – свого роду нервове збудження);

• Небажання жити, суїцидальні думки та дії.

При депресії ці симптоми мають стійкий, тривалий характер (більшу частину дня щонайменше два тижні) та суттєво впливають на функціонування особи та різні сфери її життя – працю, навчання, стосунки, хобі тощо. Власне стійкість цих симптомів, їх вплив на функціонування, порушення психічних функцій, спотворене песимістичне мислення відрізняють депресію від звичайного смутку і коливань настрою, які є частиною життя і притаманні всім людям.

Нагадаємо, погода на останні дні вересня в Житомирі.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here