Працюючи на заводі в Польщі, наприкінці 2020 року житомирянин Геннадій Лісовський обдумував ідеї, яким чином можна реалізуватися після повернення в Україну. Розглядав для себе відкриття власної справи – кав’ярні, точки з приготування шаурми, хот-догів. Якось на вихідних, на той час ще наречена, запропонувала йому придбати насіння і спробувати виростити корисну мікрозелень.
«Тоді я навіть не знав, що це таке. Погодився, хоч і не розумів, що вона хоче. Зголосився на цю пропозицію і забув… Вже через кілька тижнів у інтернеті випадково натрапив на рекламу одного одесита, який успішно вирощував мікрогрін 8 років. Зрозумів, що мало людей знають про це, тож у нас є шанс відкривати для них щось нове, тим паче здорово харчуватися стає все популярніше, – говорить Геннадій Лісовський. – Почав вивчати всю інформацію на цю тему в мережі і свою першу мікрозелень ми спробували виростити у Польщі. Робили це на серветці, а не в боксах як зараз. Аби зловити промені світла, я постійно бігав по кімнаті, переставляв стіл. Звичайно, умови були не відповідні, але потроху щось почало виходити і мене це тішило. Свіжа мікрозелень гарно смакувала нам з бутербродами».
Потрібних знань і навиків все ще не вистачало, тоді Геннадій з дружиною приймають рішення придбати курси по вирощуванню microgreen, а повернувшись у Житомир, роблять стелаж і продовжують експериментувати. Зізнаються, що не все виходило добре, так як зазвичай пишуть у відкритих джерелах. Вчилися на своїх помилках, без нервів не обійшлося.
Вже взимку 2022-го почали шукати окреме приміщення і паралельно пропонувати продавцям, які реалізовують овочі та фрукти, свою продукцію. Отримували багато відмов, адже більшість не дуже розумілися, що це таке і навіть слухати нічого не хотіли.
«У той час як в Києві, Одесі чи Львові – це вже було трендом, у нас ситуація була дещо інша. Втім, якщо людям не розповідати, що це, то звідки вони будуть знати. Таку свого роду просвітницьку кампанію ми почали із найближчого кола рідних і друзів. Брали нашу зелень всюди, куди йшли в гості, розповідали про процес вирощування, корисні властивості, – додає Лісовський. – Після 24 лютого наша діяльність зупинилася. Від початку повномасштабної війни як і всі українці просто не розуміли, в якому світі живемо, нема спокою і якихось цілей, а також розуміння, чим все закінчиться. Знову про зелень задумалися лише в червні. Це було як нагадування собі та іншим, що ми продовжуємо жити і оздоровлюватися зсередини. Тоді ж почали співпрацювати із місцевими закладами харчування».
Свій мікрогрін житомиряни пропонують під брендом «Зелений Лис». Вирощують таку зелень протягом усього року. Головне – світло і правильний температурний режим у приміщенні. У команді працюють незмінно Геннадій та його дружина.
Починали із соняшника, гороху та редису, а нині також є броколі, рукола, сонях, цибуля, базилік, маш, щавель, гірчиця. Найпопулярніші серед покупців – сонях, горох, редис, броколі, рукола. Найменш вибагливі – горох, сонях і цибуля, а от щавель, базилік і маш потребують ретельнішого догляду, деякі вирощують у цілковитій темряві. Їх здебільшого використовують для ресторанних страв і така зелень дорожча.
Найшвидше росте редис, броколі та сонях, а найповільніше – горох. Загалом, зелень проростає до трьох днів у теплому місці, а після цього виставляється на світло і ще три-чотири дні росте, для гороху потрібно 10-12 днів.
«Ми реалізовуємо зелень у період один-два дні. У подальшому зберігати її обов’язково потрібно в холодильнику (в лоточку з серветкою ), максимально 5-7 днів. Ми за те, щоб зелень зрізалась, тому що в боксах вона продовжує рости і віддавати корисні властивості плоду, – наголошує Геннадій Лісовський. – До речі, мікрозелень має в 10 разів більше вітамінів і мінералів, ніж доросла рослина. Мікро та макроелементи зелені краще засвоюються організмом. Сонях багатий на білок, тому це невід’ємна частина раціону для тих, хто займається спортом і дотримуються здорового харчування, а також для людей, які мають проблеми з серцево-судиною системою: допомагає розріджувати кров, знижує ризик закупорки судин (залізо, цинк, йод, магній вітаміни К і Е). Горох багатий протеїнами, фосфором, у ньому є вітамін В і велика кількість вітаміну С. Горох і сонях мають у своєму складі фолієву кислоту, яка дуже корисна і необхідна для жінок. Редиска покращує травлення, знімає набряки. Цибулька має вітамін С і йод, багата ефірними оліями, які допомагають виведенню холестерину і підвищенню гемоглобіну та покращують обмін речовин. Броколі покращує травлення, сон, знижує артеріальний тиск. Використовувати мікрогрін можна будь-як – це доповнення до бутербродів, м’яса, сала, гарно смакує у салатах і смузі».
Юлія Демусь