Home Кримінал За крадіжку газу житель Брусилівського району заплатить не менше 10 тисяч гривень

За крадіжку газу житель Брусилівського району заплатить не менше 10 тисяч гривень

110

 Незаконну врізку в газопровід низького тиску фахівці ПАТ «Житомиргаз» виявили під час технічного обстеження будинків у селі Пилипонка Брусилівського району. Власник одного із приватних будинків протягом кількох місяців безобліково споживав державний газ, не сплачуючи за нього.

Розкрадання газу порушник здійснював за допомогою замаскованої несанкціонованої врізки. За допомогою власноруч виготовленого пристрою він приєднав до газової труби гумовий шланг і закріпив його хомутами. Місце приєднання крадій ретельно приховав, щільно присипавши ґрунтом.

«Особлива небезпека такого приєднання полягає в тому, що воно здійснюється з грубим порушенням правил безпеки особою, яка не є фахівцем газового господарства. Крім того встановлений таким чином пристрій є технічно небезпечним. Адже гумовий шланг виходить з ладу. Газ, який витікає і накопичується у ґрунті, може проникнути у житловий будинок і призвести до непоправної трагедії», – зазначає перший заступник голови правління – головний інженер ПАТ «Житомиргаз» Сергій Колесник.

Дії так званого «Кулібіна» зовсім не призвели до економії, яку він бажав отримати, адже рішенням комісії ПАТ «Житомиргаз» за спожитий таким чином природний газ необхідно сплатити близько 10 тисяч гривень. За вищевказані дії відкрито кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого ч.1 ст. 185 КК України. Таким чином, відповідати порушнику доведеться ще й перед судом.

Упродовж 2014 року на території Житомирської області фахівці ПАТ «Житомиргаз» виявили 15 порушень, пов’язаних із несанкціонованим відбором природного газу шляхом врізок, самовільного підключення до газопроводів.

В минулому році було виявлено 17 аналогічних порушень. Зокрема, жителі приватних будинків у місті Житомирі та у Житомирському районі (село Волиця) за допомогою штуцерів та гумових шлангів  приєдналися до газопроводів та споживали газ поза лічильником. Ці споживачі заподіяли шкоди ПАТ «Житомиргаз» на суму 55 тисяч гривень.

Втручаючись у систему газопостачання, жителі порушують правила безпеки системи газопостачання України. Це може призвести до нещасних випадків, зокрема до загазованості приміщення і вибуху, адже газ – це вибухонебезпечна горюча суміш і експериментувати з ним не варто. Втручатись у діючу систему газопостачання, окрім спеціалізованої організації, не має права ніхто.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here