Home Гроші Нацбанк прогнозує, що через рік долар коштуватиме 8,3 грн

Нацбанк прогнозує, що через рік долар коштуватиме 8,3 грн

178

Курс національної валюти через 12 місяців прогнозовано становитиме близько 8,3 гривні за долар. Такі дані містяться у аналітичному звіті Національного банку.

Виконавчий директор консалтингової компанії "Кейс-Україна" Дмитро Боярчук вважає, що дані НБУ – це не просто реальна цифра, а курс, у який враховано непередбачувані економічні сценарії. Тобто якщо населення раптом купить понад 2 мільярди доларів за місяць. На думку ж фахівця, курс нацвалюти буде на рівні 8,1 грн за долар.

У свою чергу старший економіст Міжнародного центру економічних досліджень Ільдар Газізулін вважає, що вже до кінця року курс нацвалюти становитиме 8,5 гривні за долар.

"Справа в тому, що падіння гривні так чи інакше все одно продовжуватиметься, а на початку 2012 року, за нашими прогнозами, інфляція збільшиться на 4-5%. Їй передуватиме ослаблення гривні у грудні. Зараз українці схильні до купівлі долара, впевненість у гривні потроху слабне. На жаль, ситуацію із курсом валют на 2012 рік поки важко спрогнозувати", – зазначив він.

У той же час, голова Комітету економістів України Андрій Новак прогнозує курс нацвалюти на рівні 10 гривень за американський долар.

"По-перше, постійно зростає і так величезний державний борг України. Зараз він становить близько 470 мільярдів гривень, а на кінець року має складати 533 мільярди гривень. Уряд вже чекає не дочекається наступної позики, бо зрозуміло, що без неї падіння гривні прискориться. По-друге, в Україні зараз надшвидкі темпи інфляції. Якщо візьмемо 4 основні групи товарів: харчування, ліки, проїзд і комунальні послуги, якими користується більшість українців, то побачимо, що інфляція за півроку в Україні сягнула 45%", – вважає Новак.

На думку фахівця, якщо восени ці два фактори зійдуться разом із негативним сальдо, то в Україні повториться ситуація осені 2008 року.

"Тоді сумніваюся, що буде заявлений Нацбанком курс гривні. Добре, якщо матимемо курс 10 гривень за долар", – підкреслив він.

Нагадаємо, українці в червні 2011 року купили у банків валюти на 1,2 мільярда доларів більше, ніж продали, тоді як у травні – на 896 млн дол.

Сукупний об’єм операцій на готівковому ринку в червні зріс на 15% в порівнянні з травнем – до 4,592 млрд дол.


За матеріалами: ТСН.ua

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here